De beste muziek van de afgelopen maand

Er komt tegenwoordig zo veel muziek uit dat je het amper bij kunt houden. In de oceaan van nieuwe releases die elkaar in snel tempo opvolgen, brengt de UK je samen met Plato in rustig vaarwater. Lekker achterover hangen en luisteren, dat is het motto.

plato-zwart

Antemasque

Voor iedereen die al sinds vorig jaar januari in de rouwstand rondloopt vanwege het uit elkaar gaan van The Mars Volta is er weer een sprankje hoop. De heren Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala zijn weer samen gekomen in een nieuw project: Antamasque. Ik zeg sprankje, want de muziek is niet geheel vergelijkbaar met wat ze deden bij The Mars Volta. antemasque2

Maar toch, er is blijdschap vanwege het feit dat de meesterlijke muzikanten weer samen muziek maken. Ze doen nu aan swingende straightforward rock, met een vleugje punk en post-hardcore maar met dezelfde tomeloze energie die ze vroeger ten toon spreidden. Live bewezen ze de afgelopen tijd al dat ze weer helemaal terug waren en nu ligt eindelijk ook het album in de winkel.

Foo Fighters

En we gaan even lekker door in de rock sferen met het nieuwe langverwachte album van de Foo Fighters. Pitchfork gaf de plaat een schamele voldoende (5,6) en op zich geef ik ze wel gelijk. Het album is niet echt verrassend maar behoorlijk voorspelbaar. Niet slecht, dat niet, daarvoor is foo fighters frontman Dave Grohl een te groot vakman. Het zijn allemaal degelijke rocknummers die in de lijn liggen van wat ze al jaren doen. Wel bijzonder dit keer is de manier waarop het album tot stand is gekomen. De acht nummers zijn elk in een andere stad opgenomen en tegelijkertijd is er een documentaire gefilmd over de steden en zijn belangrijkste muzikanten. Ik zou zeggen doe beide: luister naar het nieuwe album en bekijk de serie.

 

Ariel Pink

Ariel Pink is nogal een excentriekeling. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk maar vooral vanwege zijn muziek. Ariel-Pink-2 Hij leeft in een nogal absurd universum en zijn muziek vliegt alle kanten en stijlen op. Zijn band, Haunted Grafitti, doet op dit dubbelalbum niet mee, maar dat is helemaal niet erg.  Op pom pom slingert hij zo van eighties synthpop naar new wave en disco om dan naar zoete sixtiespop (Put Your Number In My Phone) over te gaan. Ook maakt hij net zo makkelijk kitscherige dreampop en vrolijke surfrock over naaktstranden (Nude Beach A Go Go) of vuil stompende hardrock. Toch is de plaat wonderwel een geheel gebleven en uiteindelijk zijn het allemaal superpakkende liedjes..

Antony and the Johnsons

Turning is niet een album met nieuw werk van Antony Heggarty maar het is een live album dat tegelijkertijd met de gelijknamige dvd uitkomt. De turning2 documentaire was al eerder op verschillende filmfestivals te zien en toont hoe de tournee van Antony Hegarty in het gezelschap van 13 vrouwen eruit zag, inclusief blikken achter de schermen. Het live-album Turning bevat een registratie van een Antony & The Johnsons-concert in The Barbican in Londen. Dus in dit geval nog een keer: doe beide, kijk de film en luister het album.

 

Soul en Rap

Wat vind je verder nog in de playlist?   Een ‘nieuwe’plaat van Pink Floyd. Nieuw tussen aanhalingstekens want het is nagenoeg alleen door David Gilmour gemaakt. Niettemin zullen de liefhebbers er blij mee zijn. Verder is er voor het eerst sinds 7 jaar een nieuw album van de legendarische rapformatie Wu-Tang Clan. Dit ter ere van het 20 jarige bestaan.

Van eigen bodem kwam er afgelopen maand een plaat uit van de Haagse beat en speedrock’roll band The Deaf, het andere bandje van Spike, gitarist bij Di-rect. Hou je meer van soul dan moet je vooral luisteren naar het nieuwe album van Curtis Harding. Het heet Soulpower en beter kun je het ook niet omschrijven. Als laatste moet je ook zeker even luisteren naar de nieuwe plaat van de unieke band Tv On The Radio. Het is het meest toegankelijke album tot nu toe en staat vol met bijzonder mooi nummers. Veel luisterplezier!

 

 

03-12-2014