6,5 miljoen voor ruimteonderzoek

Een investering van 6,5 miljoen euro moet ervoor zorgen dat de ruimteonderzoekers in Groningen blijven.

Twee jaar lang was er onzekerheid over het lot van de ruimteonderzoekers van SRON Groningen. SRON wilde de vestigingen van Utrecht en Groningen naar Amsterdam halen om geld te besparen. Maar de RUG zag dat niet zitten. Achter de schermen werd daarom hard aan een reddingsplan gewerkt. Dinsdag kon eindelijk een overeenkomst met het onderzoeksinstituut en de provincie worden getekend die ervoor moet zorgen dat de ruimteonderzoekers nog zeker tien jaar in Groningen blijven.

Gebak en fotomoment

De ietwat ongemakkelijke ceremonie, inclusief gebak en fotomoment, maar buiten de UK zonder verdere pers, werd door de drie partijen vooral gebruikt om elkaar te bedanken. Met name RUG-bestuurder Sibrand Poppema werd veel genoemd. Als hij in mei 2012 niet naar SRON-baas Rens Waters had gebeld, was het instituut zeker naar de hoofdstad verdwenen.

‘Als hij niet oppast wordt hij nog de Joep van den Nieuwenhuyzen van Noord-Nederland’, grapte gedeputeerde Yvonne van Mastrigt. ‘Als er ergens iets ten onder dreigt te gaan, duikt Sibrand Poppema op om dat tegen te houden.’

Samenwerken met bedrijfsleven

Maanden lang werd er door Poppema, commissaris van de Koning Max van den Berg en medewerkers van SRON over en weer gebeld, genetwerkt en vergaderd om de deal vorm te geven.

‘Je wilt geen vaag plan hebben’, zegt Henk van der Linde van SRON, de ‘grote aanjager’ van de deal. ‘Besluitvorming kost tijd en die tijd hebben we ook nodig om mensen te laten wennen aan de nieuwe manier van werken. We gaan niet alles meer zelf doen, maar samenwerken met het bedrijfsleven.’

En dat maakt de overeenkomst een geweldige ‘opportunity voor de industrie’, volgens de betrokkenen. ‘De deal gaat nieuwe bedrijvigheid opleveren in het Noorden. En op deze manier kunnen we de toekomst voor hoogopgeleide jonge mensen borgen’, aldus Van Mastrigt.

Onderwijs en onderzoek

De drie investeren naast samenwerking met het bedrijfsleven in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de astrofysica. SRON en RUG maken geld vrij voor een extra hoogleraar in het Kapteyn Instituut, waar SRON-Groningen is gehuisvest, en het ruimteonderzoeksinstituut krijgt er een senior-onderzoeker en een onderzoeker in opleiding bij. Ook de financiering van een buitengewoon hoogleraar van SRON aan de RUG valt onder de afspraak.

‘De RUG is na de drie technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Enschede de grootste technische universiteit van Nederland. We zien dit als een kans’, verklaarde universiteitsbestuurder Jan de Jeu.

26-03-2014