‘Autoparkeerplaats moet fietsenstalling worden’

Er is maar één oplossing voor het fietsenprobleem in de binnenstad: de autoparkeerplaats bij het Academiegebouw moet verdwijnen, zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema.

De verkeerd gestalde fietsen bij de Universiteitsbibliotheek (UB) en het Harmoniecomplex zorgen al jaren voor overlast. Wegslepen, boetes uitdelen, bewakers inzetten, het heeft niets geholpen. Met als gevolg dat vluchtroutes onbegaanbaar worden. Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema ziet nog maar één oplossing: weg met de auto’s.

‘Als binnenkort de verbouwing van de UB begint, wordt het allemaal nog urgenter. Er moet iets gebeuren’, zei Poppema in de universiteitsraad. Studenten weigeren hun fietsen in ondergrondse stallingen te zetten, met als gevolg dat er lange rijen tweewielers voor de bibliotheek staan. ‘Het is geweldig om te zien, al die fietsen in de Broerstraat tot soms diep in de Oude Boteringestraat’, zegt Poppema. ‘Maar we moeten toch een betere manier vinden.’

Parkeerterrein

De collegevoorzitter wil het parkeerterrein naast het Academiegebouw daarvoor opofferen. ‘Daar staan elke dag heel veel auto’s van allerlei bedrijven. Het is wel heel bijzonder dat je zo’n parkeerplaats hebt. Het zou logischer zijn om daar een fietsparkeerruimte te maken’, denkt Poppema.

Hij wil er fietsenrekken plaatsen, waarin fietsen ook boven elkaar kunnen worden geplaatst. ‘Ik offer daar graag mijn eigen parkeerplek voor op. We moeten kijken hoe we dan de toevoer van goederen aan het Academiegebouw regelen, maar het is de enige oplossing die ik zie. Zeker voor de jaren waarin de UB wordt verbouwd, maar ook voor de jaren erna.’

Het parkeerterrein ombouwen tot een fietsenstalling is één oplossing. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om verkeerd geparkeerde fietsen te weren.

26-11-2014