Collectie archeologie richting UB

De boeken uit de bibliotheek van archeologie krijgen volgende week een nieuwe plek in de UB. Afgelopen woensdag begon de verhuizing met – opnieuw – de symbolische overhandiging van het eerste boek.

De overhandiging van het boek betekende de start van de verhuizing van de archeologie collectie naar de UB. Het is de tweede bibliotheek die verhuist.

Daan Raemaekers overhandigt het eerste boek

Daan Raemaekers overhandigt het eerste boek aan Marjolein Nieboer

Symbolisch

Tijdens de korte ceremonie op de tweede verdieping van de UB, gaf professor Daan Raemaekers, directeur van het Groninger Instituut voor Archeologie, het boek ‘Archaeology: Theories, Methods, and Practice’ – een verplicht studieboek voor eerstejaars – aan UB directeur Marjolein Nieboer.

Na licht applaus van het verzamelde publiek – dat bestond uit ongeveer 25 mensen – zei hij: ‘Het is een heel symbolisch boek om de overgang vorm te geven. Ik weet dat er vanuit het perspectief van de bibliotheek wordt gesproken over de inhuizing, maar wij hebben het liever over de uithuizing.’

Afscheid

In de UB staan de kasten al klaar, maar bij de archeologie afdeling in de Poststraat zijn de medewerkers nog steeds aan het inventariseren. Het zijn dezelfde medewerkers die binnenkort geen plek meer hebben bij archeologie. ‘Nog vervelender dan dat wij afscheid van onze boeken moeten nemen’, zei Raemaekers tijdens z’n ‘speech’, ‘vinden wij het dat jullie bij ons weg gaan.

Bij archeologie zijn ze nog druk met inventariseren

Bij archeologie zijn ze nog druk met inventariseren

‘Ik hoop wel dat jullie heel goed voor onze collectie blijven zorgen.’ Dat is, volgens Nieboer, wel de bedoeling. Door de integratie van de collecties is de kans groot dat de directe lijnen met de faculteit weg zullen vallen. ‘Het is nu onze uitdaging om de contacten juist warm te houden en voeding te houden met mensen die hier werken en studeren. Daar zullen we op een goede manier invulling aan moeten geven’, zei Nieboer.

20-02-2014