Dinsdag 13 januari

Vandaag op de uni
laatste update 11:30

Veel regen en veel wind. Maar later in de middag misschien wel enkele opklaringen. Koester die want ze blijven maar even. Het wordt 9 graden.

Tamar Lok, Harm-Jan Westra en Willem Velema zijn dit jaar de gelukkigen van de RUG/UMCG die een Rubiconbeurs van onderzoeksfinancier NWO krijgen. Ze kunnen daarmee twee jaar lang aan een buitenlandse universiteit onderzoek doen. Lok stort zich op het aanpassingsgedrag van trekvogels, Westra op het lokaliseren van een auto-immuunziekte en Velema gaat DNA reparatie-enzymen meten in kankercellen.

Jongeren weten veel te weinig over het naderende leenstelsel, blijkt uit onderzoek onder 1365 jongeren uitgevoerd door FNV Jong, scholierenorganisatie LAKS en studentenbond JOB. Bijna een kwart weet er niets van, en drie op de vier jongeren onderschatten hun te verwachten studieschuld. ‘Schrikbarend’, vinden de organisaties.

Zo denkt een op de tien jongeren zelfs dat de basisbeurs in de toekomst blijft bestaan. Ook meer dan de helft van de huidige universitaire studenten heeft niet door dat het vierde jaar studiefinanciering voor hen verdwijnt. Oeps.

Famelab, de internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie voor jonge wetenschappers, komt er weer aan. En één van de voorrondes is in Groningen. Vorig jaar was het een succes. Inschrijven kan tot 9 februari.

Op 28 maart organiseren de studenten van het Rode Kruis een leuke dag voor de chronisch zieke kinderen van stichting Fitkids. De dag vindt plaats in het Alfa College aan de Kardingeweg.

13-01-2015