‘Geen basisbeurs voor vierdejaars bachelors’

Vierdejaars bachelor studenten krijgen volgend jaar inderdaad geen basisbeurs meer, laat minister Bussemaker weten.

Studentenpartij Calimero stuurde deze week een noodbrief naar de Eerste Kamer  over de kwestie, nadat op de website van uitvoeringsorganisatie DUO kwam te staan dat studenten die aan hun vierde bachelorjaar beginnen, geen studiefinanciering meer krijgen.

Dat is niet eerder gecommuniceerd aan de huidige studenten, aldus Calimero. Maar volgens de woordvoerder van minister Jet Bussemaker is er nooit onduidelijkheid over geweest.

Studenten die nu een jaar langer dan nominaal over hun bachelor doen, kunnen in hun vierde bachelorjaar al de basisbeurs voor de master ontvangen. ‘Maar de masterbeurs verdwijnt, en dus kun je die ook niet meer eerder opnemen’, zegt Michiel Hendrikx van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

‘Niet duidelijk’

‘Waar je je basisbeurs voor je masterfase eerst al kon gebruiken als je langer over je bachelor deed, is dit nu dus niet meer mogelijk. De huidige bachelorstudent behoudt dus zijn drie jaar basisbeurs in zijn bachelor’, legt Hendrikx uit. Zo staat het ook op de website van DUO onder de vragen en antwoorden, wijst de woordvoerder aan.

Calimero blijft er echter bij dat de minister dat niet duidelijk heeft gecommuniceerd naar de studenten. ‘Er is wel gezegd dat de beurs in de master zou verdwijnen, maar niet dat dat ook consequenties zou hebben voor de huidige bachelor studenten. Wij hebben dat nooit zo opgevangen, en andere studentenorganisaties ook niet, dus hoe moet een gewone student het dan weten’, reageert Rowanne Degenhart.

Juridisch aanvechten

De Landelijke Studenten Vakbond zoekt nog uit of de regeling juridisch aan te vechten is, maar is daar niet optimistisch over. ‘Bij de langstudeerboete werden de regels ook tijdens het spel veranderd, en dat proces hebben we verloren’, zegt voorzitter Tom Hoven tegen het Hoger Onderwijs Persbureau.

De SP heeft aan Calimero laten weten er vragen over te stellen in de Eerste Kamer.

27-11-2014