Grutto-onderzoek Piersma gered

De grutto’s van Theunis Piersma zijn gered. Het geld om zijn onderzoek in Friesland in de lucht te houden, gaat er komen.

De trekvogelprofessor is opgelucht. Vorige maand trok hij aan de bel, toen de provincie Friesland geen geld vrij leek te willen maken voor zijn langlopende weidevogelonderzoek. Hij bekende zijn onderzoek aan het ‘infuus’ van zijn Spinozapremie te hebben gelegd, omdat ‘je de stekker er maar één keer uit kunt trekken’. Maar de bodem was in zicht.

Erewoord

De provincie Friesland heeft nu toegezegd dit jaar in elk geval het tekort van 120.000 euro voor het onderzoek aan te vullen. Ook de komende vier jaar wil de provincie het onderzoek in de lucht houden. ‘Daarvan staat nog niets zwart op wit’, zegt Piersma, ‘maar gedeputeerde Kramer heeft gezegd er alles aan te zullen doen. Hij gaf me mijn erewoord dat het goed kwam.’

Van de 5 miljoen euro die het onderzoek de komende vier jaar nog kost, betaalt de universiteit 3,6 miljoen en de provincie Friesland 1,4 miljoen euro. Piersma is blij. Het is een opsteker voor zijn onderzoek, zegt hij, maar ook voor de relatie tussen Friesland en de RUG. ‘En het versterkt mijn vertrouwen in de politiek’, zegt hij.

17-05-2016