Huisjesmelker negeerde koolmonoxidelek

De Groningse huisbaas Jan Lubbers is door jongerenorganisatie ROOD van de SP uitgeroepen tot Huisjesmelker van het Jaar. In een van zijn panden kwam dodelijke koolmonoxide vrij door een lekkende ketel.

ROOD kreeg meer dan 200 klachten uit meer dan 20 steden. De meeste gingen over achterstallig onderhoud, hoge huren of intimidatie door de huisbaas. Maar de klacht over Lubbers spande de kroon.

De huisbaas heeft panden aan de Star Numanstraat, de Lodewijkstraat, de Van Speykstraat en de Peizerweg. Studenten klaagden over achterstallig onderhoud en schimmel.

Huisjesmelker Rood

In een van zijn panden hing volgens ROOD een ketel die al sinds 2008 is afgekeurd. In de zomer van 2013 ging een koolmonoxide-alarm af. Toen studenten Lubbers hierover belden, stelde hij dat ze de batterijen er maar uit moesten halen, omdat waarschijnlijk de melder niet goed was.

Gouden gasmasker

Maar de studenten belden de Energiewacht, die een dodelijke hoeveelheid koolmonoxide in het pand aantrof. ‘Dit is een van de schokkendste dingen die we ooit zijn tegengekomen bij deze verkiezing. Huurders in levensgevaar brengen is onacceptabel’, zegt voorzitter Lieke Smits van ROOD.

Lubbers ontving als prijs een gouden gasmasker en het juryrapport. Hij nam die echter niet zelf in ontvangst.

In het voorjaar van 2013 ontsnapte RUG-studente Corina ternauwernood aan de dood door koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie over koolmonoxidevergiftiging.

 

05-03-2014