‘Infoversum niet levensvatbaar’

Het Infoversum is commercieel niet levensvatbaar, concludeert de taskforce die op aandringen van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de toekomstmogelijkheden van het noodlijdende 3D-theater.

Het Infoversum wil een doorstart maken door het pand te behouden voor wetenschappelijke en publieke doeleinden in de stad. Maar dat plan is door gemeente, Rabobank en de RUG van tafel geveegd.

‘We zijn niet van plan er nog meer gemeentelijk geld in te stoppen’, zei wethouder Roeland van der Schaaf woensdag in de gemeenteraad. Andere scenario’s, zoals doorgaan met enkele bezuinigingen, of richten op onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, werden door de taskforce zelf al bestempeld als ‘economisch niet realistisch’.

De gemeente wil wel meewerken aan andere oplossingen, als toch nog een andere partij het Infoversum wil overnemen, maar houdt al sterk rekening met een faillissement. De gemeente gaat er vanuit dat het de 2,5 miljoen euro die het aan het theater leende niet meer terug zal zien.

Te rooskleurig

Volgens de taskforce was het businessplan van het Infoversum veel te rooskleurig. De omzet is significant lager dan werd voorgesteld, en de personeelslasten vallen hoog uit. Daarnaast blijven de bezoekers weg. Het 3D-theater zou volgens de oprichters 260 duizend bezoekers per jaar trekken. Maar slechts 40 duizend mensen wisten het theater te vinden.

Het aanbod van het Inforversum sluit niet aan bij de verwachting van de bezoekers, concludeert de taskforce. Dat ligt aan de beperkte mogelijkheden van de projectietechniek, onvoldoende aanbod en de te kleine omvang van de organisatie om zelfstandig het full-dome theater te kunnen exploiteren.

Edwin Valentijn, Commissaris van de Koning Max van den Berg en oud burgemeester Ruud Vreeman bij de opening van het Infoversum.

Edwin Valentijn, Commissaris van de Koning Max van den Berg en oud-burgemeester Ruud Vreeman bij de opening van het Infoversum.

De gemeente ging blind op de cijfers die geestelijk vader en hoogleraar astronomische informatietechnologie Edwin Valentijn noemde bij een presentatie. Hij zou hebben gezegd dat door afspraken met onderwijsinstellingen 100 duizend van de 260 duizend jaarlijkse bezoekers verzekerd zouden zijn. Dat bleek niet te kloppen.

Wijze lessen

De partijen in de gemeenteraad concluderen net als het college van burgemeester en wethouders dat ze ‘niet op een gedegen manier’ naar het businessplan hebben gekeken. ‘Als iedereen zo enthousiast is over een plan, creëert dat een dynamiek waardoor kritisch denken niet meer plaatsvindt’, concludeert fractievoorzitter Benni Leemhuis van GroenLinks.

De gemeente trekt er wel wijze lessen uit. Bij toekomstige projecten wordt een onafhankelijke partij gevraagd de haalbaarheid van een businessplan te toetsen, en als bij een project ‘iedereen’ vindt dat het er moet komen, wordt er naar tegengeluiden gezocht.

Leningen

De deuren van het Infoversum werden een jaar geleden voor het eerst geopend. Drie maanden later verkeerde het al in financiële problemen. Het plan voor het theater komt vanuit de afdeling sterrenkunde van de universiteit. Het werd opgezet vanuit het Target Project van de RUG, waarvan Valentijn de programmacoördinator is.

De belangrijkste financiers zijn de gemeente met een lening van 2,5 miljoen euro en de Rabobank (5 miljoen). Target, dat onderdeel is van de RUG, stak er samen met de bouwers Rottinghuis en Centraal Staal 2,8 miljoen in. De universiteit huurt de zaal in de projectiekoepel, waar 265 mensen kunnen zitten, voor één dagdeel per week voor colleges, congressen en bijeenkomsten. Dat kost de RUG een ton per jaar. Daarnaast heeft de universiteit 39.500 euro aan het Infoversum geleend. ‘Op de lening lopen we inderdaad een risico, op de zaalhuur niet, want die betalen we per jaar’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Valentijn stapte deze zomer uit het bestuur van het Infoversum. Hij wil nog niet over de kwestie praten.

14-10-2015