Laptop gejat. En de dader online.

De laptop, inclusief scriptie, van psychologiestudente Corinna werd maandag in de UB gestolen. Ze hoopt de dader te vinden via de bewakingsbeelden die ze op Facebook zette.

Alles is ze kwijt. Haar laptop plus scriptie, maar ook haar iPod en externe harde schijf. ‘Ik zat met een paar vrienden op de vierde verdieping. We gingen tien minuten koffie drinken. Toen we terug kwamen was mijn rugtas en mijn laptop weg.¬†Alles stond erop. Mijn scriptie, alle documenten voor de universiteit en alle foto’s die ik heb gemaakt sinds 2003.’

Ze had wel een back-up, maar die had ze ook bij zich. ‘Ik moest een bestand van mijn externe harde schijf aan een vriend geven. Ik heb dat ding nooit bij me.’

Een geluk bij een ongeluk: sinds de serie iPhone diefstallen in de UB vorig jaar, hangen er bij de balie en op de vierde verdieping camera’s. Corinna mocht de beelden zien van de diefstal en ja hoor, te zien is hoe de laptop wordt gestolen.

‘De politie heeft de beveiligingsbeelden gekregen,’ vertelt bibliothecaris Frank den Hollander. De politie gaat nu kijken of het een bekende is. Zo niet, dan geven ze via politie.nl de beelden vrij.

Zo lang wil Corinna niet wachten. Toen de portiers haar even alleen lieten, maakte ze zelf een foto van de beveiligingsbeelden. Die zette ze op haar Facebook en de Facebookgroep For Sale in Groningen.

laptopdiefstal

Politie en de UB zijn daar niet blij mee. ‘We begrijpen het wel. Maar als we de dader pakken kan de rechter strafvermindering geven doordat de dader via de media al is gestraft’, legt politiewoordvoerder Anne van der Meer uit.

Corinna gaat nu snel aangifte doen. De politie gaat op zoek naar de dader. ‘Maar wij moeten wel prioriteiten stellen. Een moordzaak gaat natuurlijk voor’, aldus woordvoerder Van der Meer.

Corinna probeert intussen via Facebook de dader te vinden. Voor tips kun je haar een bericht sturen.

 

05-06-2013