Meer duidelijkheid over nieuw Instituut

De RUG heeft vandaag officieel de oprichting aangekondigd van een Instituut voor Sustainable Society. Dit zal zich op zes thema's richten. Het al bestaande ISW zal in het nieuwe instituut worden ondergebracht. Er wordt ook een speciale leerstoel ingesteld.

Sustainable Society vormt naast Healthy Ageing en Energy het derde speerpunt van het onderzoek aan de RUG. De universiteit wil op die manier een bijdrage leveren aan het onderzoeken van randvoorwaarden voor een stabiele en duurzame samenleving, vanuit sociaal-maatschappelijk, ruimtelijk-economisch en ecologisch perspectief.

Oscar Couwenberg, hoogleraar rechtseconomie is door het college van bestuur benoemd tot onderzoeksdirecteur. Sharon Smit, de huidige directeur van het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW), wordt managing director.

Het instituut concentreert zich op zes thema’s, waarbij de nadruk ligt op interdisciplinaire samenwerking. Het onderzoeksprogramma sluit aan bij de op Europees niveau geformuleerde Grand Challenges, maatschappelijke vragen die dringend een oplossing behoeven.

Couwenberg is verantwoordelijk voor het thema Good GovernanceQuality of Life valt onder hoogleraar Economische groei Marcel Timmer. Han Olff, hoogleraar plantenecologie geeft leiding aan Noorderduurzaam. Daanaast is er nog het thema Pluralism, Diversity & Inclusion, onder leiding van professor Kocku von Stuckrad van Godsdienstwetenschappen. Sustainable Citizenship wordt geleid door Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal en letterkunde.

‘Er komt geen nieuw gebouw, we gaan mensen niet uit hun kantoren trekken, samenwerking kan ook op andere manieren gebeuren. Er komt wel een gezamenlijke website’, aldus Couwenberg. Daarnaast wordt het gebouw van ISW gebruikt. ‘Het is trouwens nog niet de officiele naam, Instituut voor Sustainable Society, want dat levert de afkorting ISS op, en die is al bezet door het International Space Station. Dus daar denken we nog over na’.

Het is de bedoeling dat de website in september gelanceerd wordt. Daarnaast zal het nieuwe instituut gaan samenwerken met andere universiteiten uit het noorden van Europa, bijvoorbeeld die van Bremen, en later misschien ook met universiteiten uit Denemarken. De eerste activiteiten staan gepland voor oktober en november. De nieuwe leerstoel wordt naar verwachting volgend jaar bezet. Daarvoor wordt iemand van buiten de RUG aangetrokken.

17 april 2013

sustainable society

 

 

 

 

 

 

 

16-04-2013