‘Niemand blootgesteld aan asbest’

Niemand is blootgesteld aan een verhoogde concentratie asbest in het Triadegebouw van het UMCG, blijkt uit onderzoek.

De poliklinieken van sportgeneeskunde, orthodontie en het diabetescentrum van het UMCG werden vorige week ontruimd nadat er op de tweede verdieping van het Triadegebouw asbest werd gevonden.

Het asbest bevond zich boven plafondplaten in brandschotten boven de deuren. Om ieder risico voor de gezondheid van medewerkers en patiënten te voorkomen werd besloten het hele pand af te sluiten.

Schoon

Uit onderzoek is echter gebleken dat alle lucht- en vloermonsters schoon waren. Hoewel de meeste medewerkers vrijdag weer naar hun werkplek konden, blijven vijf gangen van het pand nog afgesloten. ‘Omdat er voor die ruimtes onvoldoende vluchtwegen beschikbaar zijn, omdat er schoongemaakt moet worden of omdat er nog een paar extra tests gedaan zijn, waarvan de uitslagen nog bekend moeten worden’, aldus een woordvoerder.

Op een plek op de derde verdieping bij ingang 23 is op de vloer asbest aangetroffen. Maar omdat het van een soort is die nergens in het Triadegebouw gebruikt is, gaan deskundigen ervan uit dat het door een bezoeker naar binnen is gelopen.

16-12-2013