Usva en College verhuizen

Cultuurcentrum Usva en het University College van de RUG verhuizen naar het vroegere Bodenterrein, vlakbij het Infoversum.

Op het terrein komt ook een dependance van het Sportcentrum. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de universiteit. De verhuizingen zijn onderdeel van de nieuwe lange termijn huisvestingsplannen van de RUG.

De Usva zit al zeventien jaar lang in een monumentaal pand aan de Munnekeholm, maar wil graag weg omdat het gebouw te klein is en buren last hebben van lawaai. Het University College is net van start gegaan aan de Hoendiepskade, maar die huisvesting is tijdelijk.

University College

Het University College komt in het monumentale pand aan de Bloemsingel 1, waar nu LifeLines gevestigd is. De studenten worden in woningen op het Bodenterrein ondergebracht. Dean Hans van Ees bevestigt dat de universiteit de intentie heeft het University College aan het voormalige Bodenterrein naast de Vrydemalaan te plaatsen, maar weet nog niet wanneer de verhuizing zal zijn.

Het University College liet eerder weten haar studenten te willen onderbrengen op het CiBoGa-terrein, naast het Bodenterrein. De woningen waren echter niet op tijd klaar voor het begin van het studiejaar. De studenten zijn nu tijdelijk elders ondergebracht.

Culltuurcentrum

Bij de Usva zijn alle betrokkenen erg blij met de ontwikkeling, zegt Delinah Halvorson, hoofd van het cultuurcentrum. ‘Niet alleen omdat het huidige pand beperkend werkt voor bepaalde ambities die wij hebben en we ervan uit gaan dat we met een nieuw onderkomen deze ambities waar kunnen maken, maar ook omdat de keuze is gevallen op Ciboga (waar het Bodenterrein onder valt -red.). Op en nabij Ciboga vinden nu al veel culturele activiteiten plaats. Denk aan NNT, Simplon, het Paleis, het Infoversum. We zijn ontzettend enthousiast om daar als Usva ook een prominente rol te kunnen gaan spelen en nog meer samenwerking te gaan zoeken met deze, en wellicht nog andere, partijen. We hebben er zin in en zien deze ontwikkeling met veel vertrouwen tegemoet.’

Wanneer Usva zal verhuizen en hoe het nieuwe onderkomen eruit gaat zien, is nog niet bekend.

Bouwplannen

De universiteit heeft al langer plannen om het Bodenterrein te bebouwen. Het UMCG wil er laboratoria, onderwijs-, zorg- en behandelingsgebouwen plaatsen.

Het VGI, verantwoordelijk voor de huisvesting van de universiteit, wil nog geen commentaar geven tot de huisvestingsplannen bekend zijn gemaakt.

 

Update 8 september: reactie Usva.

05-09-2014