University College vindt Zweinstein

De RUG heeft een onderkomen gevonden voor het University College. De prestigieuze opleiding vestigt zich in een voormalig schoolgebouw aan de Hoendiepskade.

Dat bevestigen bronnen binnen de universiteit. Hoewel de overeenkomst nog niet helemaal rond is, stuurt het University College wel al uitnodigingen voor een kennismaking ‘op onze toekomstige locatie aan de Hoendiepskade 24’.

Het University College wordt de tiende faculteit van de RUG, met een eigen pand, eigen bestuur en een eigen faculteitsraad. Het moet een afzonderlijke campus worden, waar studenten eten en slapen.

university-college-1

Monument

De RUG had meerdere panden op het oog in de binnenstad. Of de studenten ook aan de Hoendiepskade gaan wonen is nog niet bekend. Omdat het om een kantoorpand gaat, is het waarschijnlijker dat er huisvesting in de buurt wordt gezocht.

Het gebouw van de voormalige Christelijke Industrie- en Huishoudschool Prinses Juliana stamt uit 1932 en staat op de lijst van gemeentelijke monumenten. Het werd ontworpen door de Groninger architecten Lucas Drewes en Jan Kuiler (ook verantwoordelijk voor de Puddingfabriek) en heeft met z’n bakstenen muren, ronde hoeken en glas-in-loodramen de statige uitstraling die de universiteit zocht.

Huur

Het pand is volledig getransformeerd tot kantoorgebouw en staat al enige tijd te huur. De totale verhuurbare vloeroppervlak bedraagt zo’n 2400 vierkantenmeter. De huurprijs is 125 euro per m2 per jaar. Verder moeten er nog servicekosten (32,50 per m2 per jaar) en kosten voor  de glasvezelverbinding worden betaald. Aan het pand zit een huurtermijn van vijf jaar.

Hoeveel oppervlak de universiteit huurt is niet bekendgemaakt. RUG-woordvoerder Jos Speekman wil niet bevestigen dat de universiteit een pand heeft gevonden voor het University College. ‘Er is nog niets rond’, reageert hij. Dean Hans van Ees is niet bereikbaar voor commentaar.

university-college-2

Opleiding

In september 2014 kunnen de eerste honderd studenten aan de nieuwe bacheloropleiding beginnen. Ze krijgen vakken in humaniora, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en geneeskunde en betalen zo’n 3500 euro collegegeld. Daar komen de kosten voor inwoning, ongeveer 8000 euro nog bij.

De universiteit wil volgend jaar tijdens de schoolvakantie een Junior University College organiseren, zodat scholieren alvast kunnen ervaren hoe het is om aan het University College te studeren.

university-college-3

21-08-2013