Nieuwe pand van Navigators is open

Een jaar na de aankoop van de voormalige homobar The Golden Arm openden de christelijke Navigators hun nieuwe societeit Domus Veritatis. Er was een dankdienst, een opening en nog veel meer activiteiten.

Externus Thomas van den Berg van Navigators ziet er moe uit. ‘Het was een pittige week’, zegt hij. Het is donderdag in een week die strak staat van de activiteiten om iedereen te bedanken die betrokken was bij de aankoop en verbouwing van het nieuwe pand aan de Hardewikerstraat, zoals donateurs, het bestuur, huidige en voormalige leden.

Er was een diner op vrijdag, open huis ‘voor investeerders, buren en andere genodigden’ op zaterdag. ‘Maar wij zijn natuurlijk een christelijke vereniging, dus wij moeten ook iemand anders danken’, zegt Jos Buitenhuis, assessor externus van het bestuur tijdens het koop- en verhuisproces.

Speciale dankdienst

Dat deden de studenten in een speciale dankdienst, in de Nieuwe Kerk. Ongeveer 200 leden, veel van hen met dispuutsjasjes, lopen de protestantse kerk binnen – minder dan de helft van de bijna 450 actief leden, maar toch een flinke opkomst. Een paar laatkomers sluipen nog stilletjes binnen, nadat de dienst is begonnen. Net zondagochtend.

De dienst begint en eindigt met muziek, van een koortje met Christian rock tot een strijkkwartet met Canon in D van Pachelbel. Tussen de optredens door vertelt studentenstafmedewerker Erik Riet hoe de leden de benodigde 1,1 miljoen euro hebben verzameld die nodig was om het Domus Veritatis te kopen en te verbouwen. Net zoals Koning David het materiaal voor de Tempel van Jeruzalem verzamelde in de bijbel, vertelt hij.

En dan – als de dienst is afgelopen – brengen de dispuutsleiders hun houten schilden in optocht naar het nieuwe onderkomen in de Hardewikerstraat.

01-12-2014