Opluchting over alcoholtijden, maar niet bij sportclubs

Opluchting bij studentenverenigingen: een plan om de tijden waarop ze alcohol mogen schenken aan banden te leggen, is losgelaten door de gemeente. Maar sportverenigingen houden hun hart vast.

De plannen werden woensdagmiddag besproken in de commissievergadering voor de gemeenteraad. Maar eigenlijk bleken alle partijen voor het vrij laten van de schenktijden. Maar of dat voor sportverenigingen ook geldt, is de vraag.

Ontzettend blij

‘We zijn ontzettend blij’, zegt bestuurslid Miranda van der Meulen van Dizkartes. Vorig jaar wilde de gemeente de schenktijden van alcohol bij studentenverenigingen aan banden leggen. Met het voorstel dat 29 oktober naar de gemeenteraad gaat, wordt dat losgelaten. De enige regel: vanaf 12:00 mag de tap open, daarna mogen de verenigingen zelf beslissen wanneer ze stoppen.

De gemeente probeert hiermee invulling te geven aan de nieuwe Drank- en Horecawetgeving, waarin ze de oneerlijke concurrentie tussen kroeghouders en verenigingen wil tegengaan. Hoewel de gemeenteraad nu regels heeft opgesteld voor het schenken van alcohol en de momenten waarop dit mag, verandert er in feite weinig voor de studentenverenigingen.

Spannend moment

De beste oplossing, zo menen de studentenverenigingen. ‘Het schenken kun je ook niet aan banden leggen’, zegt Van der Meulen. ‘Het was een spannend moment vorig jaar, toen dat besproken werd door de gemeente. Het zou vreselijk zijn voor de vereniging.’

Albertus is net zo opgelucht. ‘Het is heel fijn dat de regels zijn aangepast op wat we al deden’, vertelt vicepreses Diana den Heijer.

Sportverenigingen

Voor de studentensportverenigingen staat dit echter nog niet vast. In het voorstel vallen deze verenigingen onder studentenverenigingen: drinken vanaf 12:00, zonder eindtijd. Maar ChristenUnie en SP zijn het hier niet mee eens: ‘Voor mij zit er geen verschil tussen een gewone sportvereniging en een studentensportvereniging’, zei fractieleider Rosita van Gijlswijk van de SP tijdens de vergadering.

Zij willen dezelfde regels die ook voor ‘normale’ sportverenigingen gelden. Die mogen één uur voor de ‘sportieve activiteit’ beginnen met schenken en moeten twee uur na het sporten stoppen met tappen.

Afhankelijk van bier

De studentensportverenigingen houden hun hart vast. Met zulke strenge schenktijden kan het voortbestaan in gevaar komen, vreest Sander Ossenkoppele, voorzitter van studentenvoetbalclub Forward. ‘We zijn afhankelijk van de consumpties’, vertelt hij. ‘Het wordt een stuk lastiger om rond te komen als we die inkomsten mislopen. Hoe gek het ook klinkt: een groot aandeel van de omzet komt voort uit de drank.’

Ook roeivereniging Gyas schrikt van het standpunt van de ChristenUnie en de SP. ‘In onze begroting nemen de consumpties ook een grote plaats in. Zonder het bier kunnen wij in principe wel opdoeken, omdat roeien zo’n dure sport is’, vertelt algemeen adjunct Roeanne Talhout.

Kroeg hoort bij sport

Dat niet alleen: de kroeg hoort bij het sporten.  ‘Zo’n regeling waarbij we alleen een paar uur om het sporten heen mogen drinken zou ons enorm in de weg staan. Gyas heeft een grote sociale functie: het gaat om het sporten en de gezelligheid. Daarin verschillen we niets van een studentenvereniging.’

Woensdag 29 oktober neemt de gemeenteraad een besluit.

23-10-2014