Oranje licht voor ‘Mediastudies’

De nieuwe bachelor Mediastudies lijkt er na een jaar bakkeleien eindelijk te komen. Maar wel onder een andere naam: Media and Culture.

Afgelopen donderdag presenteerde de visitatiecommissie van accreditatieorganisatie NVAO – die bepaalt of een opleiding mag starten – haar bevindingen. ‘Die stemden tot optimisme’, vertelt letteren-decaan Gerry Wakker. ‘Toch betekent dat nog niet dat er nu een beslissing is.’ En dat is niet nieuw. Er is al een hele tijd gedoe rondom de nieuwe studie.

Oorspronkelijk was het plan om de nieuwe bachelor in september 2014 van start te laten gaan. Mediastudies zou ervoor moeten zorgen dat letteren weer nieuwe studenten aan zou trekken. Gunstig, in een tijd waarin de faculteit 2,5 miljoen per jaar moet bezuinigen. Want meer studenten betekent meer inkomsten.

Gesteggel

Maar al vanaf het begin was er gesteggel rondom de bachelor. Eerst omdat iedereen ervan uitging dat het om een nieuwe opleiding journalistiek ging – dat bleek niet zo te zijn – en daarna omdat de opleiding niet door de macrodoelmatigheidstest kwam, die de wildgroei aan overbodige nieuwe studies moet tegengaan. Het faculteitsbestuur tekende bezwaar aan, maar toen de behandeling daarvan weken op zich liet wachten, bleek september 2014 als startdatum niet meer haalbaar.

Nu het bezwaar eindelijk is goedgekeurd, hoeft de studie alleen nog de toets nieuwe opleidingen te doorstaan, het keurmerk van accreditatieorganisatie NVAO. Maar opvallend genoeg heeft de bachelor ondertussen een nieuwe naam gekregen: Media and Culture.

Nieuwe naam

Waarom dat zo is, wil geen van de betrokkenen nog zeggen. Ook niet wanneer de bachelor van start kan gaan. En of het allemaal voor september 2015 lukt, is nog maar de vraag. ‘De bevindingen worden uitgewerkt in een rapport en dat wordt voorgelegd aan het bestuur van de NVAO, die een beslissing neemt’, vertelt Wakker. ‘We zullen daar echt op moeten wachten voordat we iets kunnen zeggen over een mogelijke startdatum.’

10-02-2015