RUG: in januari weer nieuwe bursalen

Het universiteitsbestuur verwacht in januari weer bursalen te kunnen aanstellen. Dat zegt bestuursvoorzitter Sibrand Poppema.

De RUG is gestopt met het eigen bursalensysteem, na gesprekken met de belastingdienst. De regeling zou in strijd zijn met fiscale regels. De universiteit heeft nu haar hoop gevestigd op het plan van minister Jet Bussemaker (onderwijs) die universiteiten wil laten experimenteren met promotiestudenten. Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema verwacht in januari te kunnen beginnen.

‘De tekst van de wetsuitwerking is klaar. Daar mogen we nu iets over zeggen. De Algemene Maatregel van Bestuur moet nog worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het gaat erom of dat voor de zomer of na de zomer gaat gebeuren. Waarschijnlijk kunnen we niet al in september los gaan met het experiment, maar mogelijk wel in januari’, zei hij in de universiteitsraad.

‘We doen zeker mee’

De plannen van de minister staan al anderhalf jaar in de ijskast, sinds de Raad van State kritiek had op het voornemen. De RUG heeft meteen aangegeven mee te willen doen met het experiment.

‘Absoluut. We vinden nog steeds – en dat vinden het ministerie en bijna alle universiteiten ook – dat er een regeling moet komen voor bursalen. Bursalen zijn er, ze komen uit allerlei landen hier naartoe, daar moet een regeling voor komen’, zei Poppema.

Het experiment van Bussemaker moet zes jaar gaan duren.

22-05-2014