RUG-winkel wordt ‘groen’

De ramen van de universiteitswinkel zitten volgeplakt met kortingsstickers. Alles moet weg, want over enkele weken gaat de RUG-winkel over op ‘groen’.


In het achterkamertje van de universiteitswinkel, tussen stapels truien in, legt shopmanager Erik Vermeeren uit hoe het zit met de vergroening van zijn winkel. De RUG-shop zal straks alleen maar producten verkopen ‘die zijn opgebouwd uit duurzame stoffen’, aldus Vermeeren. ‘Denk aan organisch katoen, bamboe en zo.’

Aanvankelijk was de manager van plan om per productgroep één duurzaam artikel aan te bieden. Het RUG-bestuur heeft daarop besloten om de winkel meteen 100 procent duurzaam te maken. Dus niet alleen de truien worden straks van ‘groen’ materiaal gemaakt, maar ook de mokken, potloden en schoenveters met RUG-logo. Hiervoor is ook een nieuwe leverancier in de arm genomen, Gemaco BV.

Een stap verder

De beslissing heeft volgens Vermeeren niets te maken met de kwaliteit van de huidige artikelen in de universiteitswinkel. ‘Daar is niks mis mee, ze zijn alleen niet duurzaam’, zegt hij. ‘We hadden als universiteit al wel een aantal voorwaarden. Geen kinderarbeid en zo. Nu zijn we een stap verder gegaan. We willen dat alle tussenstops – van de fabrikant tot aan de winkel – duurzaam zijn.’

Het Green Office van de RUG hielp Vermeeren de duurzaamheid van de artikelen te controleren. Dat gebeurde aan de hand van verschillende keurmerken, zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Demeter en Max Havelaar.

Wanneer de laatste niet-duurzame artikelen uit de universiteitswinkel verkocht zijn, verhuist de shop naar het pand op de hoek van de universiteitsbibliotheek. Op de ramen van het nieuwe onderkomen prijken de optimistische woorden ‘coming spring 2016’. Misschien wel te optimistisch, denkt Vermeeren. ‘1 juni is het zomer, het wordt spannend of we dat nog gaan halen.’ Waarschijnlijk blijven die kortingsstickers nog wel even hangen.

18-05-2016