‘Scholieren nog niet geïnteresseerd in leenstelsel’

Scholieren weten weinig van het leenstelsel, bleek uit een onderzoek van studentenorganisatie ISO. Dat is nog geen reden tot paniek, vindt minister Jet Bussemaker.


Eindexamenkandidaten zijn namelijk nog helemaal niet bezig met de studiefinanciering, maar maken zich vooral druk over welke studie ze moeten kiezen, zegt ze. ‘Welke studie ga ik doen, op welk niveau en in welke stad? Dat zijn de vragen waar eindexamenkandidaten eerst mee aan de slag gaan. Pas daarna komt de studiefinanciering in beeld’, aldus de minister.

Volgens studentenorganisaties ISO en scholierencomité LAKS bleek uit hun steekproef onder ruim driehonderd scholieren dat bijna 70 procent van de eindexamenkandidaten niet weet hoeveel geld er per maand bij DUO kan worden geleend of hoe lang ze recht hebben op studiefinanciering.

Voorlichting

De ChristenUnie wilde van Bussemaker weten wat ze daaraan gaat doen. Maar volgens de minister doet ze al genoeg. In januari en februari worden scholieren vooral voorgelicht over de studiekeuze. Pas vanaf mei richt de campagne zich op de financiële voorlichting en het aanvragen van studiefinanciering. Daarbij worden radio, Facebook en andere sociale media, en sites als startstuderen.nl, studiekeuze123.nl en duo.nl ingezet.

Studenten moeten goed op de hoogte zijn van de gevolgen van een studieschuld, vindt ook Bussemaker. Daarom heeft ze dit jaar een rekenhulp gelanceerd via startstuderen.nl. Kortom, er is genoeg informatie te vinden, meent de minister.

Volgens het ISO is de voorlichting nog niet voldoende doorgedrongen. De studentenorganisatie heeft daarom een studiewegwijzer gemaakt waarin scholieren kunnen lezen hoe het zit.

20-01-2016