Studieadviseur wint NK wintertriatlon

Afgelopen weekend werd hij Nederlands kampioen op de wintertriatlon. Studieadviseur Gerard Terwisscha van Scheltinga staat er zelf nóg versteld van.

Hij had weliswaar goed gelopen en snel gefietst, maar het schaatsen ging naar eigen zeggen heel slecht. ‘Ik verwachtte dus niet in de prijzen te vallen’, vertelt Terwisscha van Scheltinga, een van de studieadviseurs van geneeskunde.

Na afloop van de wedstrijd wilde hij eigenlijk meteen naar huis. ‘Ik liep nog langs de wedstrijdcommissie en toen bleek dat ik Nederlands kampioen was in de leeftijdscategorie 55-plus’, lacht hij.

Kardinge 

20160308 - terwisscha

Gerard Terwisscha van Scheltinga

De winst behaalde hij zaterdag tijdens de wintertriatlon – 10 km lopen, 46 km fietsen en 20 km schaatsen – op en rondom het sportcentrum Kardinge. Het totale parcours legde Terwisscha van Scheltinga af in 2 uur en 49 minuten.

De studieadviseur is voornamelijk gericht op de originele triatlon, waarbij je 3,8 km zwemt, 180 km fietst en 42,2 km loopt. ‘Ik doe al dertig seizoenen mee aan triatlons, maar ben nog nooit Nederlands kampioen geworden.’

De winst is een mooie ‘bonus’ in de aanloop naar het zomerseizoen, vindt Terwisscha van Scheltinga. ‘Tijdens de wintermaanden train ik zo’n acht tot tien uur per week. De aankomende tijd wordt dat wel vijftien tot twintig uur per week.’

Met een omweg

Valt zoiets wel te combineren met een vaste baan? ‘Absoluut’, stelt de studieadviseur. ‘Ik woon in Haren en fiets of loop vaak – met een omweg – naar het UMCG. In het ziekenhuis kan ik douchen. Vaak ren ik ’s avonds naar huis en de volgende ochtend weer terug naar het UMCG. Mijn kleren kan ik daar gewoon laten hangen. Sporten combineren met werk of andere verplichtingen is veel makkelijker dan mensen vaak denken.’

Zijn hoofddoel dit jaar is de Frysman, een originele triatlon in het Friese Gaasterland, op 9 juli. Daar verdedigt Terwisscha van Scheltinga ‘het zwaard van Grutte Pier’, een wisselprijs voor de beste Noorderling. Leeftijd speelt in dat klassement geen rol.

08-03-2016