Vlootschouw met bijna honderd boten

Met een vlootschouw van alle 98 roeiboten, vierde  studentenroeivereniging Aegir donderdagmiddag donderdagmiddag het 135-jarig bestaan. Het moment werd vastgelegd op een luchtfoto.

‘Lekker aansluiten!’, schreeuwt één van de stuurvrouwen. Er dreigt een gat te vallen in de polonaise van roeiboten. De gehele vloot van Aegir roeit onder de Trompbrug door, om vervolgens langs het Groninger Museum naar roeivereniging de Hunze te varen.

Ieder lustrum organiseert Aegir de vlootschouw. Dit jaar, tijdens het 27e lustrum, bestaat de vloot uit bijna honderd boten. Nooit eerder was de complete vloot van Aegir zo groot.

Leden en oudleden

In totaal gaan 335 roeiers het water op.  Voor een flink deel gevuld met oudleden. ‘Met onze huidige leden konden we niet alle boten vullen’, legt commissielid Emma Vermeulen uit. ‘Dit heeft ook te maken met het feit dat niet ieder lid in elke boot mág roeien. Voor sommige wedstrijdboten heb je meer ervaring nodig.’

vlootschouw AegirAls uiteindelijk alle 98 boten bij elkaar liggen, spreekt een bestuurslid de menigte toe. ‘Aegir bestaat dit jaar 135 jaar’, roept hij door de megafoon. De Aegirleden joelen vanaf het water. Vervolgens wordt er afgeteld en maakt de fotograaf een foto vanuit de naast gelegen flat. Dan beginnen de roeiers het Aegirlied te zingen.

Voorbereidingen

Al sinds november is de lustrumcommissie bezig met de voorbereidingen. ‘We zijn gaan klussen, zodat elke boot mee kan varen in de vlootschouw. Daarnaast is er een nauwkeurige planning gemaakt. Organisatorisch is het een hele klus om 335 roeiers tegelijk het water op te sturen’, vertelt Vermeulen.

Na afloop van de Vlootschouw vaart een deel van de roeiers direct terug naar de loods van de vereniging. Anderen roeien nog een rondje door de grachten en keren dan terug naar het botenhuis.

Meer foto’s zien? Kijk op onze Flickrpagina!

*

10-05-2013