Vrees voor verlies miljoenencontracten na overstap Gmail

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) moet toch overstappen op Gmail. De faculteit vreest daardoor miljoenencontracten te verliezen.

De faculteit had een bezwaar ingediend bij het universiteitsbestuur tegen de overstap, nadat zestig procent van de medewerkers had aangegeven geen gebruik te willen maken van de maildienst. Ze zijn bang dat onderzoeksgegevens of patentaanvragen op straat komen te liggen, als het mailverkeer via Google gaat. Het universiteitsbestuur is daar niet van overtuigd en heeft het bezwaar afgewezen.

Het besluit was vorige week al genomen, maar kon door Pinksteren pas vandaag bekend worden gemaakt. Het faculteitsbestuur is niet blij. ‘We moeten ons erop beraden. Want het heeft niet alleen met ons te maken, maar ook met onze contractpartners. Het lijkt me goed mogelijk dat we nu contracten verliezen’, zegt bestuurder Peter van Haastert.

Bedrijfsspionage

Bedrijven als computerconcern IBM en chemiebedrijf DSM willen niet dat onderzoekers van de RUG gebruikmaken van Google. Ze zijn bang voor bedrijfsspionage. ‘Er zijn veel meer bedrijven die daar helder in zijn’, zegt Van Haastert. ‘Ze zeggen: e-mail is nu ook niet veilig. Maar de gegevens die daaruit worden gehaald zijn juridisch gezien gestolen en daardoor niet bruikbaar. Als je een overeenkomst hebt met Google, dan zijn de gegevens misschien niet gestolen, maar gedeeld. Dat kun je juridisch moeilijk aanvechten.’

De faculteit wilde daarom graag gebruik blijven maken van de RUG-mailvoorziening. Dat zou FWN 150.000 euro per jaar hebben gekost, maar dat had de faculteit er wel voor over gehad. ‘De contracten lopen in de tientallen miljoenen’, aldus Van Haastert.

Gmail verboden

De onderzoeksgroepen zijn wekenlang bezig geweest om hun bezwaren te onderbouwen, door de contracten te verzamelen waarin staat dat de bedrijven niet willen dat onderzoekers gegevens delen met derden.

Uit de richtlijn voor de beoordeling van de bezwaren bleek echter dat de bezwaren alleen kans maken als Gmail specifiek wordt verboden in de contracten. In geen van de overeenkomsten wordt Gmail echter genoemd.

‘Het argument van het universiteitsbestuur is dat FWN geen gegevens heeft overlegd dat organisaties waarmee we samenwerken ons het gebruik van Gmail verbieden’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Wanneer FWN nu overstapt op Gmail, wordt door de faculteit en het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) besproken. Medewerkers kunnen nog wel individueel een bezwaar indienen.

10-06-2014