Zwart-wit printje straks twee keer zo duur

De kosten voor printen aan de RUG gaan omhoog. Een zwart-wit printje wordt twee keer zo duur.

Dat heeft het universiteitsbestuur onlangs besloten. Een zwart-wit printje kost studenten straks 3 cent, tot nu toe was dat 1,6 cent. Een kleurenprint gaat van 5,7 cent naar 6,5 cent.

Studentenpartij Lijst Calimero is niet blij met de ‘grote’ stijging en vroeg het universiteitsbestuur om uitleg. Volgens collegelid Jan de Jeu heeft de prijsverhoging niets te maken met dat de universiteit meer winst wil maken, of studenten wil afschrikken om veel te printen. ‘De kosten voor printjes worden deels betaald door de faculteiten. En we willen dat wat de faculteiten betalen en dat wat studenten betalen meer in balans brengen.’

De universiteit heeft gekeken naar wat andere onderwijsinstellingen voor printkosten vragen. Daaruit bleek dat de RUG veruit de goedkoopste was. ‘We hebben besloten dat bij te trekken tot de ondergrens’, zegt De Jeu.

Lijst Calimero vroeg het universiteitsbestuur de verhoging geleidelijk door te voeren. Maar daar wil De Jeu niets van weten. ‘Het is alleszins nog steeds een redelijke prijs die voor studenten te overzien is. Zeker als je kijkt naar waar ze anders moeten printen.’

Bij een commerciële copyshop kost een zwart-print zo’n 8 cent, en moet voor een kleurenprint zo’n 50 cent worden betaald.

01-02-2016