Wat is een ‘hertje’ nou precies?

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Een hertje bijvoorbeeld, je bent het of je bent het niet.

Beste Tim,

Wat is een ‘hertje’ nou precies?

Wies

Beste Wies,

Het is alweer even geleden dat ik de term voorbij heb horen komen: ‘hertje’. Ik heb eigenlijk ook geen idee van hoe wijdverspreid de term eigenlijk gebruikt wordt. Wel bekend in Groningen zijn afgeleiden als ‘herterig’ (gebruik in: Wat zie jij er herterig uit!) en hertentouw (een dun bandje, ter decoratie gedragen op het voorhoofd van een meisje). Het gaat hier dus om een bepaald type meisje, niet om een herkauwende evenhoevige.

Tenminste, niet letterlijk. Als we de man in de nacht als jager zien, is het immers niet moeilijk om in eenzelfde vergelijking de vrouw als jachttroffee te zien, het hoofd boven de schouw. Maar die vergelijking doet geen recht aan de term. Niet elk meisje is zomaar een hert, nee, nee. Een betere vergelijking is misschien het onschuldige dier dat onbewogen toekijkt hoe de rechtdoor stuivende mannenmachine met hoge snelheid nadert, zonder de confrontatie te ontlopen.

Dat is echter geen angst. Naïviteit eerder, nieuwgierigheid. Het hertje, het praaldier van het bos, met de glanzende haren en de grote ogen. Het hertje dat telkens weer naar de waterbron gaat zonder vrees van wat er op haar pad zal komen. Rustig sippend aan haar witte wijn of paardenkut (Apfelkorn + Spa Rood, ook wel PK) neemt ze vol interesse de omgeving in zich op.

Flirtueus, Marco Borsato’s Vrij Zijn. Een meisje-meisje. Mooi en vluchtig als de term zelf. Een hertje kun je niet worden, daar verandert geen truck cosmetica wat aan, je bent het of je bent het niet. En dan zijn er niet-hertjes die denken: doe ik snel een hertentouw om, ben ik geen gewoon meisje meer. Maar nee, dan ben je gewoon een meisje, met een touw om je kop. Hert zijn moet je niet nastreven, misschien niet eens willen, maar het blijft een prachtig fenomeen.

Groetjes

 

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

21-10-2014