De beste muziek van de afgelopen maand

De leukste muziekwinkel van de stad, Plato, en de UK werken samen. We geven je elke maand een overzicht van alle nieuw uitgekomen muziek. Lekker makkelijk. Lekker luisteren!

Er komt tegenwoordig zo veel muziek uit dat je het amper bij kunt houden. In de oceaan van nieuwe releases die elkaar in snel tempo opvolgen brengt de UK je samen met Plato in rustig vaarwater. Lekker achterover hangen en luisteren, dat is het motto.

plato-zwart

C.W. Stoneking

Luister naar zijn plaat en het is net alsof je met de teletijdmachine van Barabas negentig jaar terug geslingerd bent. Zijn mix van swamp blues, doo-wop, hillbilly  en ragtime klinkt absoluut niet als een product dat gemaakt is in de 21e eeuw. cw stoneking C.W Stoneking ziet er daarnaast uit als een soort matroos met zijn immer witte pakje en zou niet misstaan in een Vaudeville show. En toch. Het klinkt niet alleen maar gedateerd of oubollig. Het klinkt ook fris en hedendaags. Heel bijzonder.

[vsw id=”R0wzc2a7Ky0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Damien Rice

Het duurde maar liefst 8 jaar voordat de Ierse singersongwriter met een opvolger voor zijn vorige plaat 9 kwam. Hij moest er voor naar Ijsland. Daar vond hij zijn inspiratie terug. De zanger die bekend staat als schuchter, ingetogen, grillig en weemoedig is niet veel veranderd in al die jaren. Damien Rice2 Zijn nieuwe plaat My Favorite Faded Fantasy staat ook nu weer vol met ingetogen ballades. Van sommige mensen hoop je dat ze nooit echt gelukkig worden, hoe raar dat ook klinkt. Zolang Damien Rice zijn weemoed niet verliest, blijft hij vast prachtige platen maken.

 

Julian Casablancas + The Voidz

Iedereen kent hem natuurlijk als frontman van The Strokes, de band die in 2001 de rock ‘n roll weer cool maakte met de inmiddels klassiek plaat Is This It. Naast zijn liefde voor de pure rock ‘n roll koestert hij ook een liefde voor glamrock en spacepop en nog wat andere muziekstijlen die hij binnen The Strokes niet kwijt kon. Julian Casablancas Daarom is er nu Julian Casablancas + The Voidz. Luister maar naar de eerste single Human Sadness, een elf minuten durend nummer dat als een kaleidoscoop door de verschillende muziekstijlen schiet, van ambient naar industrial rock.

 

 

Daniel Lanois

De uit Canada afkomstige Daniel Lanois geniet misschien nog wel de meeste bekendheid als producent. Hij werkte onder meer voor  Bob DylanBrian EnoU2Peter GabrielEmmylou Harris en Robbie Robertson. Niet de minste namen dus. Zelf maakt hij ook muziek. Daniel-Lanois Zijn nieuwste plaat Flesh and Machine schurkt tegen de ambient aan alhoewel het daar net wat teveel popmuziek voor is. Hij bracht in ieder geval ontelbare uren door in de studio om steel- en elektrische gitaar, piano en zang te combineren. Met een mooi resultaat.

 

Onderkoelde synthpop

Wat vind je verder nog in de playlist?  Retropop van de Amerikaanse band Foxygen, onderkoelde synthpop van de Amsterdamse Sofie Winterson en het ingetogen nummer Heufd as Helm van de Groningse zangeres Marlene Bakker. Verder een nummer van het album van Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, Nederlands nieuwe superheld met een brilletje. Hou je van folk dan heb ik nog Ben Howard en Bear’s Den in de aanbieding. Veel luisterplezier!

 

05-11-2014