Extra geld voor bevingsbestendig maken gebouwen

De RUG heeft minister Henk Kamp om extra geld gevraagd voor het aardbevingsbestendig maken van enkele gebouwen.

De Bernoulliborg, Linnaeusborg en nog te bouwen Zernikeborg en Energy Academy moeten voorrang krijgen bij het aardbevingsbestendig maken van de panden. Dat heeft waarnemend burgemeester Ruud Vreeman aan minister Henk Kamp gevraagd. Woensdag sprak hij samen met RUG, UMCG en Hanzehogeschool met de minister.

De instellingen moeten extra investeren om hun gebouwen te versterken, en willen dat geld verhalen op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). ‘Als er meer kosten voortvloeien uit het aanpassen van de panden, dan is het vanzelfsprekend dat de NAM dat moet betalen. Degen die het probleem veroorzaakt, moet ook betalen’, zei Vreeman woensdag tijdens een persconferentie.

Wensenlijstje

De instellingen hebben ook het UMCG, het Energy Transition Center, Wiebenga complex, Prins Claus Conservatorium en Groninger Forum op hun wensenlijstje voor Kamp gezet. De panden worden voor half januari bekeken door specialisten van de overheid en NAM. Pas dan wordt bekend of de panden voor een vergoeding in aanmerking komen en hoe hoog de vergoeding zal zijn. Volgens de instellingen gaat het om miljoenen euros.

Ook hebben RUG en Hanzehogeschool met de minister gesproken over de gevolgen van de aardbeving eind september. Volgens de Hanzehogeschool raakten studenten in paniek. De RUG wees ook op de reputatieschade en vreest dat internationale studenten minder snel voor Groningen zullen kiezen door de aardbevingen.

 

 

 

17-12-2014