‘Fraudefamilie streek tonnen ‘salaris’ op van RUG’

De van fraude verdachte RUG-manager Hans G. heeft zijn zoon en schoondochter op de loonlijst van installateur Mennes & Jager laten zetten, in ruil voor klussen aan de universiteit. De tonnen aan salaris die zijn familie zo opstreek, werden betaald door de RUG. 

Dat meldde het Dagblad van het Noorden zaterdag. Ook curator Pieter Lettinga van Dorhout Advocaten, die het faillissement van Mennes & Jager onderzoekt, bevestigt aan de UK dat hij van oud-werknemers van het Mennes & Jager heeft gehoord dat de zoon en schoondochter van Hans G. er op de loonlijst stonden. ‘Maar ik heb dat zelf niet kunnen vaststellen. Op het moment van faillissement waren ze niet in dienst van Mennes & Jager. Oude personeelsadministratie heb ik niet’, reageert de curator.

Volgens het Dagblad van het Noorden zou G. nepopdrachten van de universiteit aan Mennes & Jager hebben verstrekt. Op die manier betaalde de RUG het ‘loon’ van zijn zoon en schoondochter. Onderzoek naar de frauduleuze constructie wordt bemoeilijkt omdat de boekhouding van het failliete bedrijf mist. De directeur van het bedrijf claimt dat de laptop waarop de boekhouding van het bedrijf stond uit zijn auto is gestolen.

Voorarrest

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Hans G. zich schuldig gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Hij zou de universiteit voor tonnen hebben benadeeld. G. is 33 jaar in dienst bij de RUG. Volgens betrokken ondernemers speelt de zwendel al sinds begin jaren negentig. Het onderzoek van het OM naar de fraude aan de RUG reikt echter niet verder terug dan 2008. Waarom dat zo is, wil justitie vanwege het lopende onderzoek niet zeggen.

De officier van justitie vroeg de rechtbank van Almelo maandag om het voorarrest van G. te verlengen. Het OM heeft meer tijd nodig om het onderzoek naar de fraude af te ronden. De rechter verklaarde de dagvaarding echter nietig omdat die niet volledig zou zijn. Een nieuwe pro-formazitting zal nu plaatsvinden vóór 10 mei, het einde van de termijn van de voorlopige hechtenis.

‘Hij neemt de zaak serieus’

Hans G. was maandagochtend zelf bij de zitting aanwezig. Volgens raadsman De Kruijff, advocaat van de technisch beheerder, wil zijn cliënt hiermee aangeven dat hij de zaak serieus opneemt. ‘Mijn cliënt is bijna aan het eind van zijn werkbare leven. Deze gebeurtenis is zeer ingrijpend en vindt plaats onder exceptionele omstandigheden. Het zou wel heel bijzonder zijn als dit geen impact heeft op zijn leven.’

11-04-2016