Groningen pakt huisjesmelkers aan

Studenten die te veel huur betalen of door hun huisbaas geïntimideerd worden, kunnen dit voortaan melden bij de gemeente. Die roept hiervoor een meldpunt in het leven.

De gemeenteraad stemde afgelopen week unaniem in met een voorstel van de SP om het meldpunt in te stellen. De wanpraktijken in de Groningse huursector waren de partij al langer een doorn in het oog. ‘De gemeente heeft onvoldoende zicht op misstanden bij kamerverhuur om tot actie over te kunnen gaan’, lichtte SP-raadslid Mechteld van Duin het initiatiefvoorstel eerder toe.

Met het meldpunt hoopt de gemeente beter in staat te zijn misstanden in kaart te brengen en huisjesmelkers harder aan te pakken. ‘Als er een melding binnenkomt, wordt van de betreffende huisbaas een dossier opgebouwd op basis waarvan uiteindelijk maatregelen getroffen kunnen worden’, legt fractievoorzitter Arjan Banach van Student & Stad uit. Deze maatregelen variëren van flinke boetes tot – in het uiterste geval – sluiting van panden.

Tussenoplossing

Het voornemen de problemen aan te pakken juicht Banach van harte toe. ‘Al waren we in eerste instantie een beetje huiverig. De huurmarkt is namelijk erg onrustig en te strenge regelgeving zorgt uiteindelijk weer voor nog hogere prijzen. Maar dit besluit is een mooie tussenoplossing.’ Banach wijst ook op de positieve bevindingen van een vergelijkbaar meldpunt in Utrecht. ‘Daar hebben we het een beetje afgekeken. En we doen dit in samenspraak met de Groninger Studentenbond (GSb), die ook al een meldpunt heeft.’

Vice-voorzitter Isabel Veldman van de GSb is eveneens verheugd met de komst van een nieuw meldpunt. ‘We hebben het hier inderdaad al uitgebreid met de gemeente en wethouder over gehad’, aldus Veldman. ‘Wij konden studenten die bij ons aanklopten natuurlijk ook wel helpen met bemiddeling en advies, maar wij kunnen geen vergunningen intrekken of boetes uitschrijven. De gemeente kan handelen op een schaal die huisjesmelkers treft, maar stond hiervoor buitenspel. We zijn dus blij dat zij het nu oppakken.’

30-05-2016