Blokhuis: ‘Ik wil de disco weer terug’

Popprofessor Leo Blokhuis predikte woensdagavond de liefde voor muziek. Tientallen studenten, pensionada’s en muziekliefhebbers waren naar de aula van het Academiegebouw gekomen om zijn trip door de historie van de popmuziek mee te maken.

De muziekjournalist en programmamaker, onder andere bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door en de Top 2000, vloog in hoog tempo langs alle genres, stijlen en iconen uit de recente muziekgeschiedenis. Van de gospel in de jaren vijftig, de ‘krautrock’ in de jaren zeventig tot de hiphop van nu.

Leo-Blokhuis-3

De popprofessor vulde zijn uurtje college met talloze anekdotes, muzieksamples en moves. ‘Stel je David Bowie voor in een studio in West-Berlijn. Vanuit het raam ziet hij de wachttoren bij de muur, met daarop een soldaat met getrokken geweer. Z’n blik daalt af en in de schaduw van die toren ziet hij een vozend stelletje. Dat blijkt zijn producer te zijn, die getrouwd is, en zoent met een achtergrondzangeres. Hij ziet de volop aanwezige dreiging en tegelijkertijd de liefde, een verboden liefde. Over dat moment schreef hij toen het nummer Heroes’, vertelde Blokhuis aan een aandachtig publiek.

Zijn lezing begon wat onwennig in de statige Aula. De doorgaans swingende professor had niet veel ruimte om te bewegen. Het publiek, dat los wilde gaan op de muziek, kon door de stijve stoelen slechts het hoofd bewegen. Als knikkende dashboard hondjes volgden ze zijn verhaal.

[vsw id=”Tgcc5V9Hu3g” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”][vsw id=”h5EofwRzit0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

‘Ik dacht dat ik anderhalf uur had’, begon Blokhuis enthousiast. ‘Maar ik begrijp nu dat daar ook de inleiding, uitleiding en vragen en handtekeningen bij horen.’ De vlotpratende professor was bijna niet bij te houden terwijl hij de verbanden uitlegde tussen bijvoorbeeld de disco en de synthesizersound. ‘Ik wil dat de disco gewoon weer terugkomt’, zei hij verwijzend naar het nummer Get Lucky van Daft Punk.

Het publiek was laaiend enthousiast, op eentje na. Een grijze zestiger wilde Blokhuis nog even de les lezen. ‘We waren in de jaren vijftig minder achterlijk dan je doet voorkomen’, zei hij. Blokhuis: ‘Ik dacht dat ik hier veilig was met alleen maar studenten.’

19-09-2013