Lijsttrekker stapt uit Onafhankelijke Studentenraad

Precies een maand nadat de Onafhankelijke Studentenraad (OSR) een zetel won in de universiteitsraad, is de partij ‘m alweer kwijt. Lijsttrekker Leon Sloots is uit de partij gestapt en gaat alleen verder.

De geschiedenis herhaalt zich. Twee jaar geleden raakte de Groninger Studentenbond (GSb) zijn raadszetel kwijt, toen Berthil Bos na interne strijd alleen verder ging. Hij sloot zich aan bij de OSR, die Leon Sloots naar voren schoof als lijsttrekker. Maar nu raakt de OSR ook zijn zetel kwijt. Want ook Sloots besloot na interne strijd alleen verder te gaan.

Een maand geleden zorgde nieuwkomer OSR nog voor een verrassende uitslag bij de universiteitsraadverkiezingen. Sloots beloofde zich in te zetten voor digitale readers, afschaffing van de harde knip en betaalbare sportvoorzieningen. ‘Dat ga ik nog steeds doen. Ik blijf lid van de raad en ga me met volle overtuiging inzetten voor de belangen van studenten. Maar niet meer onder de OSR’, zegt hij nu.

‘Nauwelijks steun’

Leon-SlootsSloots sloot zich in februari aan bij de OSR en werd meteen klaargestoomd om lijsttrekker te worden. Tijdens de campagne voelde hij zich echter verlaten. ‘De campagneleider liet het vroegtijdig afweten, weliswaar met een legitieme reden. De communicatie verliep slecht en ik kreeg nauwelijks steun vanuit het bestuur of de raad van toezicht. Ik moest zelf posters maken en flyers bestellen. We bepaalden op maandag wat we dinsdag gingen doen. Ik heb nog nooit zulke hectische weken meegemaakt’, vertelt hij.

Kort na de verkiezingen viel de partij uiteen. Hoewel de Onafhankelijke Studentenraad met meer dan 800 stemmen een zetel won in de universiteitsraad, ging hij in eigen huis – de medezeggenschapsraad van de Hanzehogeschool – onderuit. De partij verloor er twee zetels, waarna verschillende bestuursleden opstapten.

‘Ik dacht: weg ermee’

‘Ik hoorde niets meer van het bestuur. Op een gegeven moment vraag je je toch af of de organisatie niet doodbloedt’, zegt Sloots. ‘Het was een rommeltje en er leek weinig kans op verbetering. Ik dacht toen: weg ermee, we beginnen van de grond af aan met een nieuwe vereniging met mensen die je kent en vertrouwt.’

Wie die mensen zijn wil Sloots nog niet zeggen. Vrijdag zei hij alleen dat hij samen met Teunis Dokter, voor de OSR verkozen aan de Hanzehogeschool, had besloten de partij te verlaten.

Andere aanpak

Ook wil hij nog niet zeggen onder welke vlag hij verder gaat. Sloots gaat het in elk geval anders aanpakken dan de OSR. ‘De OSR is een stichting en heeft geen leden. Ik vind het democratische juist belangrijk. Een vereniging die zowel aan de RUG als aan de Hanzehogeschool opereert.’

Het bestuur van de Onafhankelijke Studentenraad was niet bereikbaar voor een reactie.

24-06-2014