Maandag 1 september

Vandaag op de uni
laatste update 12:44

Whoohooo, je eerste dag op de uni. De fietsenrekken stromen vol en er staan rijen voor de collegezalen. We gaan er fris (19 graden en zonnig) tegenaan. Het wordt deze week alleen maar mooier, qua weer dan tenminste.
[vsw id=”eWXOurnVTYg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Waar is dat feestje? Niet op het Broerplein in elk geval. Geen bonkende bassen, balkonscène of toast met goedkope lekkere champagne meer. Het hele buitenprogramma van de opening van het academisch jaar is afgeschaft. De volledige ceremonie – met toespraken, speeches en muzikale intermezzo’s – vindt voortaan plaats in de Martinikerk. Ook leuk, maar wel anders.

Groninger studentenpartijen gaan de buitensporige bemiddelingskosten aanpakken. De Groninger Studentenbond (GSb), het Kamerbewoners Adviesbureau (KAB) en Studenten Organisatie Groningen (SOG) hebben samen een steunpunt opgericht dat studenten gratis helpt om onterecht betaalde kosten terug te vorderen van kamerbemiddelingsbureaus. 

‘Er zijn veel voorbeelden van studenten die bemiddelingskosten moeten betalen als zij via een vriend een kamer vinden, waarbij het bemiddelingsbureau alleen een standaardcontract hoeft aan te leveren en hiervoor de student dan 400 euro laat betalen’, aldus een woordvoerder.

De centrale loting voor studies met een numerus fixus wordt vanaf september 2017 afgeschaft. Onderwijsinstellingen mogen straks via decentrale selectie kijken naar rapportcijfers, motivatie en persoonlijkheidskenmerken.

Studentenorganisatie ISO is er niet blij mee dat studenten daardoor in januari al moeten kiezen en zich nog maar voor twee opleidingen mogen inschrijven. ‘Hoe kan je verwachten dat een aankomend student een betere keuze maakt, als deze bijna een half jaar eerder genomen moet worden’, zegt voorzitter Falco Carelsz.

Het beste onderdeel van het RUG-lustrum was toch wel de movie. Als je For Intinity nog niet op groot scherm hebt gezien, heb je nog een paar kansen: 11 september, 16 uur, Heymanszaal Academiegebouw, 16 september, 11 uur, Infoversum, 18 september, 20.30 uur, USVA en 19 september, half twee, UB.

Daarna verschijnt de film op YouTube. Check hier de trailer.

Festival Zwemfest verlaat na elf jaar poppodium Simplon (en het ging al niet zo best met Simplon…). De twaalfde editie wordt 25 september gehouden in VERA. Zeven talentvolle, opkomende bands krijgen er de kans om hun werk te presenteren.

Zwemfest wordt elk jaar georganiseerd door leden van studieverenigingen GHD Ubbo Emmius (Geschiedenis), VIP (Psychologie), Ibn Battuta (Sociale Geografie) en GLV Idun (Biologie en LS&T).

01-09-2014