Dinsdag 2 september

Vandaag op de uni
laatste update 13:34

Helaas bewolkt, maar wel 21 graden. Goed te doen dus.

Het onderkomen van de ict-afdeling van de RUG, het Centrum voor Informatie Technologie (CIT), heeft een nieuwe naam. Het gebouw, je weet wel die aardappel of bonbon (hoe je wilt) in de vijver van Zernike, heette Zernikeborg. Maar moest die naam afstaan aan het nieuwe gebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het CIT schreef daarom een prijsvraag uit voor een nieuwe titel.

Wij waren voor Nerd dome, maar uiteindelijk is het Smitsborg geworden. Donald Smits was de eerste directeur van het universitair rekencentrum en een pionier op het gebied van automatisering.
GroningZernikeborgIn

Nóg een boek over ‘400 jaar universiteit’. Na dat van Beno Hofman, viel nu het boek van universiteitshistoricus Klaas van Berkel op de mat. Verschil moet er wezen, zullen we maar zeggen. Presentatie van de Universiteit van het Noorden deel 1 is op 12 september!universiteitvanhetnoorden

Verwarring bij de opening van het academisch jaar in de Martinikerk. Alles in het Engels, voor het eerst. Maar dan komt Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken en beoogd Eurocommissaris. Hij speecht in het Nederlands. Omdat de RUG hem daarom had gevraagd, zegt hij. En dat terwijl zijn Engels vermoedelijk tien keer zo goed is als dat van de andere sprekers.

Misverstand, concludeert woordvoerder Gernant Deekens. In de uitnodigingsbrief was sprake van Engels.

Het was niet alleen maar feest tijdens de verschillende openingen van het academisch jaar. Het is bijna een traditie geworden dat de studentenclubs de ceremonies gebruiken om even een punt te maken. Zo droegen in verschillende steden studenten volgens de LSVb een button met een gebroken academische hoed. Daarmee protesteerden ze tegen het leenstelsel. Dat kwam vast hard aan bij minister Bussemaker.

Over Bussemaker gesproken. SP-jongeren club ROOD gaf haar gister tijdens de opening van het academisch jaar in Enschede een Gouden Moker, als symbool voor het slopen van ons onderwijs.
[vsw id=”ibHTspZ4N-A” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Ken je de SCAU nog? Die club studenten die al jaren in de clinch ligt met de universiteiten over de ‘buitenproportionele’ tarieven voor tweede studies. Ze hebben een kleine winst geboekt.

De civiele rechter verklaarde ze vorig jaar niet ontvankelijk omdat studenten zelf bezwaar kunnen maken tegen de hoogte van het collegegeld. Maar de SCAU heeft nu met succes daartegen geprotesteerd bij het hof. En dat betekent dat hun strijd tegen de universiteiten eindelijk echt kan beginnen.

02-09-2014