Meer buitenlandse fractiekandidaten

SOG en Lijst Calimero hebben beide hun kandidatenlijsten voor het academische jaar 2016-17 gepresenteerd. Net als in de afgelopen jaren staan studenten met diverse nationaliteiten op prominente posities.

Sinds 2012 heeft SOG steeds minimaal één buitenlands fractielid in de universiteitsraad. Vorig jaar had de fractie twee kandidaten op haar lijst, onder wie Jonah Thompson, lid van de huidige raadsfractie.

Voor het komende academische jaar is SOG een stap verder gegaan: op haar donderdag gepubliceerde lijst staan twee niet-Nederlandse kandidaten, twee half-Nederlandse kandidaten en vijf Nederlandse kandidaten.

Half Nederlands

Evan Clark, kandidaat-fractievoorzitter, is half Nederlands en half Amerikaans, en groeide op in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia. Asmo Esser, een Finse student, staat op de derde plek; Shannon Ayre, een half-Nederlandse, half-Ierse studente die opgroeide in Groningen, is de achtste kandidaat; en Alaa Hussaini uit Syrië maakt de lijst van SOG compleet met een negende plek.

‘De SOG-fractie bestaat altijd uit mensen die buitenlandse studenten accepteren en hun meningen serieus nemen’, verklaart Thomspon de toenemende aanwezigheid van kandidaten met diverse achtergronden. ‘Wij zijn heel blij dat iedereen aan boord is en dat wij zo divers kunnen blijven.’

Erbij passen

Vrijdagmiddag maakte Lijst Calimero haar kandidaten bekend. Huidig fractievoorzitter Nathalie Niehof zegt dat de drie buitenlanders op de lijst – Hanna Berretz op plek vier en Yannek Adams op zes, beiden uit Duitsland, en Dana Entcheva uit Bulgarije op de negende plek – mede uitgekozen werden vanwege hun nationaliteit.

‘Onze lijst is altijd gebaseerd op de aanmeldingen die we krijgen. In de afgelopen jaren zijn we vooral op zoek geweest naar buitenlandse studenten omdat we het belangrijk vinden dat zij ook vertegenwoordigd worden. Maar de kwaliteit van kandidaten en hoe ze bij de groep passen, zijn de belangrijkste aspecten’, zegt Niehof.

Volgens Niehof bestaat de kandidaatslijst ook uit een mix van studenten die verschillende buitenschoolse activiteiten doen, om een groter deel van de studentenpopulatie te vertegenwoordigen. ‘We hebben graag kandidaten met bestuurservaring in verschillende sectoren, maar ook mensen die alles met een frisse, objectieve blik kunnen benaderen.’

Lijst Sterk

Lijst Calimero heeft op dit moment zes leden in haar universiteitsraadsfractie en SOG vijf. Beide partijen hebben dit jaar één buitenlands raadsfractielid – in het geval van Calimero is dat de Bulgaar Boris Kyuchoukov.

Update: Bij Lijst Sterk, dat één fractielid in de raad heeft, is de inschrijving pas afgelopen maandag gesloten. Hoewel de informatie voor aspirant-kandidaten op de facebookpagina en website van de fractie alleen beschikbaar is in het Nederlands, heeft de fractie toch weer een buitenlandse kandidaat weten te vinden. Net als vorig jaar maakt de Chinees Jacky Wang zijn opwachting op de kandidatenlijst, ditmaal als nummer vier.

15-03-2016