Onderzoek geldtekort Tandheelkunde duurt langer

Het onderzoek naar de verdwenen tonnen van tandheelkunde duurt langer dan verwacht.

De opleiding wilde eind november duidelijkheid hebben over hoe het kan dat het op een tekort van bijna een miljoen afstevent. Vervolgens zou een besluit worden genomen over hoe de opleiding moet worden gereorganiseerd om de tekorten op te vangen. Maar dat besluit is uitgesteld tot volgende maand.

‘Er is behoefte aan aanvullende informatie om een afgewogen besluit te kunnen nemen’, zegt UMCG-woordvoerder Joost Wessels. De medewerkers en studenten van de opleiding zijn daarvan op de hoogte gesteld, zegt hij.

Verdwenen tonnen

Het gaat niet goed met de opleiding. Tandheelkunde tast volledig in het duister over hoe het nu al jaren in het rood kan staan. Vorig jaar dacht de opleiding met een tekort van twee tot drie ton te eindigen, maar dat bleken er vijf te worden. Als er niet snel maatregelen worden genomen, stevent de studie af op een tekort van 900.000 euro in 2015.

Daarnaast wordt er al jaren door studenten en medewerkers geklaagd over de studie. Vorig jaar werd besloten de angstcultuur aan te pakken, maar door het geldtekort is daar weinig aan gebeurd.

Bezuinigingen

De opleiding heeft sinds de zomer bezuinigingen doorgevoerd. ‘De beperkte middelen die we hebben, willen we ten goede laten komen aan het onderwijs. Dat is de reden van ons bestaan, studenten opleiden tot tandartsen. Dat kan niet verzaken. Het verbeteren van de interne organisatie staat on hold, want daar hebben we onvoldoende manpower voor. Er is geen budget om mensen aan te nemen’, zei interim-manager Lina van der Ploeg eerder.

Volgend jaar wil Tandheelkunde een plan maken om de organisatie opnieuw in te richten.

26-11-2015