RUG wil Chinese internetcensuur omzeilen

De RUG wil de Chinese internetmuur omzeilen op de toekomstige campus in Yantai.

De Chinese overheid censureert het web omdat sommige sites niet overeenkomen met de kijk op de wereld van de Chinese overheid. De zoekmachine van Google en Google Apps for Education, het systeem waarmee de RUG werkt, zijn daardoor niet beschikbaar.

‘Waar we nu naar kijken is of we de toegang tot internet via Nederland kunnen laten lopen, waardoor op de campus alle sites beschikbaar zijn. Want ook dat is academische vrijheid’, aldus collegevoorzitter Sibrand Poppema donderdag in de universiteitsraad.

De universiteit volgt daarmee het voorbeeld van de universiteit van New York, die binnen en buiten de campus in Shanghai gebruikmaakt van een Virtual Private Network (VPN) om studenten en medewerkers toegang te geven tot Google Apps for Education.

Een VPN-dienst versleutelt het internetverkeer en leidt het om, zodat gebruikers toegang krijgen tot websites en onlinediensten die door een land worden geblokkeerd. China weet echter ook steeds vaker de VPN-diensten te blokkeren.

Academische vrijheid

Volgens Poppema zal de academische vrijheid op de campus gegarandeerd zijn. Reguliere universiteiten staan vaak onder controle van de Chinese overheid. ‘Maar branch-campussen zijn anders, daar zijn die vrijheden wel. Op papier, maar ook in de praktijk. Een internationale branch-campus heeft een andere status’, zegt hij.

In een brief die het ministerie van onderwijs naar het Chinese collega-ministerie heeft gestuurd, staat academische vrijheid ook expliciet als eis genoemd. ‘Dat is niet toevallig’, aldus Poppema. ‘We stoppen met de campus, of dreigen te stoppen, als er dingen gebeuren die niet in lijn liggen met onze academische waarden.’

Buiten de muren van de campus gelden echter weer de regels van de Chinese samenleving. ‘Buiten de campus kunnen we de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting niet garanderen’, geeft Poppema toe.

24-09-2015