Sinterklaaspapier in twee minuten

Wanneer Sinterklaas 16 november aankomt in Nederland, komt hij ook even langs bij de RUG. Sterrenkundige Peter Barthel gaat hem uitleggen dat hij al honderden jaren zijn pakpapier verkeerd bedrukt.

Toen Arjen Dijkstra van de Kinderuniversiteit hoorde dat de gemeente de RUG had benaderd om mee te doen aan de intocht, meldde hij zich meteen. ‘Dan hebben jullie kinderen nodig’, vond hij. ‘En daar zijn wij altijd mee in de weer.’

Het resultaat is dat er straks 400 kinderen opgesteld staan op de trappen van het Academiegebouw om de Sint te begroeten.

Pakpapier

Ze hebben dan al twee korte colleges gehad. Eentje van Peter Barthel die uitlegt dat de maan die op het pakpapier staat afgedrukt nooit écht te zien is. En een andere van Douwe van der Tuin. Hij vertelt dat het zakje zout dat kinderen hun schoen krijgen als ze stout zijn geweest, alleen in het noorden voorkomt. In de rest van het land krijgen de kinderen bijvoorbeeld een roe.

Barthel heeft vervolgens twee minuten om Sinterklaas uit te leggen hoe dat nou zit met zijn maan. ‘Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde’, zegt Dijkstra. ‘We wilden een animatie gebruiken, maar dat mocht niet van de NPS. Dan zouden ze er gewoon uit gaan voor een tussenfilmpje’, zegt hij. ‘Een grote lamp als maan gebruiken, kon ook niet.’

Ze zijn er uiteindelijk uitgekomen. Via houten borden in de vorm van de zon of maan, kan Barthel Sinterklaas overtuigen wat er mis is met zijn papier. In twee minuten, want dan moet de Sint weer verder naar de Grote Markt.

 

06-11-2013