Studenten dupe DigiD-fraude

Zeker 23 Groningse studenten zijn de dupe van fraude met DigiD, de digitale handtekening waarmee belastingzaken kunnen worden ondertekend. Criminelen stalen hun digitale identiteit, veranderden rekeningnummers en vroegen huurtoeslagen aan.

D66 en GroenLinks stellen vandaag Kamervragen over de kwestie, meldt RTL Nieuws.

De dieven wisten de burgerservicenummers en geboortedata van de studenten te achterhalen en vroegen daarmee nieuwe DigiD codes aan. De enveloppen met activatiecodes werden vervolgens uit de brievenbus gestolen. Zo namen de daders de identiteit van de studenten over.
digid

De slachtoffers wonen allemaal in de studentenflats in de wijk Selwerd. ‘Je denkt, het is van de overheid en allemaal goed beveiligd, dus ik had het niet verwacht’, zegt student Sjaak Geertsema in een uitzending van RTL Nieuws.

De slachtoffers ontdekten de fraude pas toen op hun naam huurtoeslag was aangevraagd. De criminelen probeerden bij meer studenten de identiteit te stelen, maar wisten niet overal de enveloppen te onderscheppen.

‘Dit zegt dat de digitale overheid nog niet is waar hij moet zijn. Het is heel kwetsbaar, terwijl er wel mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat de veiligheid veel groter is’, reageert Kamerlid Kees Verhoeven van D66.

De fraude bij de studenten is inmiddels gestopt. Zij hebben nieuwe DigiD codes gekregen.

17-06-2013