Tandheelkundeprof oreert alsnog

Na anderhalf jaar uitstel heeft tandheelkundeprof Edwin Winkel alsnog zijn oratie uitgesproken. De affaire rond belangenverstrengeling is verleden tijd.

Edwin Winkel werd eind 2012 aangesteld als hoogleraar tandheelkunde aan de RUG. De formele aanvaarding van zijn ambt werd in oktober 2013 echter uitgesteld wegens onderzoek naar belangenverstrengeling.

Integriteit

Enkele weken voor zijn geplande oratie, op 29 oktober, kwam de specialist in halitose (slechte adem) in opspraak. Winkel had samen met zijn collegaprofessor en vriend Arie Jan van Winkelhof een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dental Hygiene waarin hij mondspoelmiddelen vergeleek. Het ‘winnende’ middel werd gefabriceerd door een bedrijf waarin hij en Van Winkelhoff zelf aandelen hadden. Het tweetal had dit echter niet gemeld.

Winkeloratie3

Volle bak bij de oratie van professor Edwin Winkel

Zowel het UMCG als de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de RUG deden onderzoek naar de twee hoogleraren. Er bleek inderdaad sprake van conflicterende belangen. Toch kregen de twee geen straf, omdat er geen aanleiding was om aan te nemen dat de onderzoeksgegevens niet klopten. ‘De integriteit van de hoogleraren op dit vlak is niet in het geding’, meldden RUG en UMCG eensgezind.

Stinkende best

Anderhalf jaar na dato lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Van Winkelhoff had een plekje in de corona, Frank Abbas prees Winkels carrière en onderzoeksverleden en Winkel zelf benadrukte in zijn toespraak het belang van het onderzoek naar slechte adem, waar bijna een miljoen Nederlanders aan lijden. Veel medici denken nog dat slechte adem verband houdt met maagproblemen, maar het is de tong die voor problemen zorgt. Het gevolg: foute diagnostiek en overbehandeling. Winkel: ‘Ik ga mijn stinkende best doen om dat te bestrijden. Ik heb gezegd.’

OratieWinkel2

De cortège van professor Edwin Winkel. Links achter de pedel Winkel, rechts rector magnificus Elmer Sterken

 

10-06-2015