UB controleert bij de deur

De Universiteitsbibliotheek (UB) gaat tijdens tentamenperiodes controleren bij de deur. Je komt dan alleen nog binnen met een RUG-pas.

Op die manier wil de universiteit hbo-studenten buiten de deur houden als de UB overvol is. Twee weken lang is de bibliotheek dan alleen toegankelijk voor RUG-studenten en –medewerkers.

Vanaf 19 januari tot en met 1 februari staan iedere ochtend een beveiliger en UB-medewerker bij de deur te controleren. ‘Dat is alleen de eerste drie uur zo. Daarna moet iedereen die de UB binnenloopt z’n pasje laten zien bij de portiersbalie’, vertelt communicatiemedewerker Frank den Hollander.

Poortjes

In november hield de UB tellingen om te controleren wie er precies van de studieplekken in de bibliotheek gebruik maakt. Uit de steekproeven bleek dat ongeveer twintig procent van de bezoekers een student van de Hanzehogeschool is. De UB kondigde daarop verschillende restrictieve maatregelen aan om ervoor te zorgen dat de soms tjokvolle bibliotheek voldoende ruimte biedt voor RUG-studenten.

De bibliotheek heeft al toegangspoortjes besteld, maar het universiteitsbestuur wil daar niet op wachten en vroeg de bibliotheekdirectie meteen maatregelen te nemen. ‘Die poortjes worden op dit moment ontwikkeld. Ze moeten toegang kunnen geven aan iedereen met een RUG-pas, maar bijvoorbeeld ook aan medewerkers met een pas van het UMCG. We verwachten dat ze in mei kunnen worden geplaatst’, aldus Den Hollander.

De toegangspoorten, die lijken op de poortjes op stations, worden geplaatst op de plekken van de draaihekken bij de ingang. De papieren dagpas wordt binnenkort vervangen door een pas met chip, zodat ook incidentele bezoekers naar binnen kunnen.

08-01-2015