Via de UB-app checken hoe druk het is

Je kunt straks via de app van de Universiteitsbibliotheek (UB) en op de RUG-website checken hoe druk het is in de bibliotheek.

Iedere student die straks door de toegangspoortjes van de UB loopt, wordt automatisch geregistreerd. Die gegevens worden gekoppeld aan de UB-app en RUG-website, zodat iedereen live kan zien of er nog studieplekken vrij zijn in de populaire bibliotheek.

Tenminste, dat is het idee dat studentenpartij SOG aan het universiteitsbestuur heeft voorgelegd. Door het zoeken naar een studieplek in de overvolle UB gaat namelijk veel kostbare studietijd verloren, vindt de partij. Het automatisch tellen van de bezoekers kan dat voorkomen, denkt SOG. ‘Studenten kunnen thuis zien of er in de UB nog plek is. Mocht er geen plek meer zijn, dan kan er naar een andere studieplek worden uitgeweken.’

Pilot

Het universiteitsbestuur heeft er wel oren naar en wil een pilot laten uitvoeren met het systeem. UB-woordvoerder Frank den Hollander is niet bekend met de plannen, maar reageert ook positief. ‘Het lijkt ons geen probleem, technisch ook niet. We gaan er te zijner tijd mee aan de slag’, zegt hij.

De toegangspoortjes – die tijdens tentamenperiodes hbo’ers buiten de deur moeten houden – worden waarschijnlijk eind dit jaar geplaatst. Bezoekers kunnen dan alleen nog met een pas naar binnen. Via de huidige UB-app kun je al wel bekijken hoeveel pc’s er beschikbaar zijn, maar nog niet hoe druk het werkelijk is.

UBapp

30-09-2015