Woensdag 3 december

Vandaag op de uni
laatste update 13:28

Gewoon koud. Dat is het. Maar zo hoort het ook in december.

Het collegegeld voor het University College Groningen gaat met 200 euro omhoog. Dat staat in de nieuwe Regeling Inschrijving en Collegegeld voor het studiejaar 2015-2016. Het voltijd tarief was 3800 euro en wordt komend studiejaar dus 4000 euro. Eerder werd bekend dat het University College veel duurder uitvalt dan verwacht. Ook het standaard wettelijk collegegeld gaat omhoog overigens, van 1906 naar 1951 euro voor een voltijd opleiding.

Acht Nederlandse universiteiten, waaronder de RUG, gaan bij de Hoge Raad in cassatie in de kwestie van het hoge collegegeld voor studenten die een tweede studie doen. De Stichting Collectieve Actie Universiteiten, opgericht door studenten, was naar de rechter gestapt omdat ze het oneens zijn met dat hoge collegegeld (tot € 32.000 euro per studiejaar). De universiteiten willen niet dat de maatregel inhoudelijk getoetst wordt en ze de kans lopen het geld weer terug te moeten geven aan de studenten.

Morgen verschijnt deel drie uit de elfdelige serie over Kunstkritiek in Nederland, 1885-2015. Wat heeft dat met de RUG te maken? Alles, want de kernredactie bestaat uit RUG-onderzoeker dr. Peter de Ruiter en Jonneke Jobse. De Ruiter schrijft zelf twee delen.

03-12-2014