Ademloos kijken naar operatie in Utrecht

Ingespannen kijken de Geneeskunde studenten naar een enorm groot scherm. Scherp en levensgroot, alsof het vlak voor hun ogen gebeurt, wordt het trommelvlies opzij geschoven en is de operatie aan het oor begonnen.

Voor het eerst werd er woensdag een livestream opgezet tussen Groningen en Utrecht, waarbij een kleine groep studenten uit beide steden kon meekijken in de OK van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.


4K 1

Op de voet volgen we dokter Tange, KNO-arts in Utrecht, terwijl hij in een wirwar van bloed en roze vliesjes een soort mini-fietszadel, het aambeeld, minutieus verplaatst. Daarna zijn de stijgbeugel en het trommelvlies aan de beurt. De patiënt van vandaag had een goedaardig gezwel, dat succesvol verwijderd is. Nu moeten alle onderdelen weer op hun plek worden gezet.

‘Dit moeten ze vaker doen’

Ondertussen mogen studenten vragen stellen aan de arts, door middel van een videoconferentie tussen Groningen en Utrecht. ‘Wat gebeurt er nu met het trommelvlies?’, klinkt het uit de zaal. ‘En hoe hou je de stijgbeugel stabiel?’ Terwijl de arts de vragen beantwoordt en poert in de kleine gangen van het oor, speculeren de studenten er fanatiek op los. Zonder hun ogen van het scherm af te halen.

Tweedejaars geneeskundestudent Karin Holm (22) is om: dit soort operaties zouden ze vaker moeten streamen. ‘Tijdens je bachelor kom je eigenlijk niet in de OK, daarom is dit enorm leuk, het laat je zien waar je het allemaal voor doet en hoe je je kennis echt kunt toepassen.’ Voor Holm was het niet de eerste keer dat ze een ooroperatie van zo dichtbij zag. ‘Bij een snuffelstage heb ik ook bij zo’n operatie mogen zijn, maar er zit weinig verschil in of je het daar op een scherm ziet, of hier in de livestream. Het is haarscherp’, zegt ze enthousiast.

Superscherp

Daar heeft Gert-Jan Verheij, educatief technoloog aan de RUG, ook hard zijn best op gedaan. ‘We hebben een speciaal soort glasvezel aangebracht om dit te kunnen tonen.’ Want die scherpe beelden kwamen niet zomaar: ‘We noemen dit 4K, op dit moment alleen te krijgen in de Zernikeborg. 4K is vier keer zo scherp als Blue Ray. De streaming van vandaag was een test om te kijken of dit technologisch allemaal mogelijk is, maar we hopen dit vaker te kunnen doen’, zegt Verheij.

Volgens hem is het voor studenten geneeskunde van grote meerwaarde: ‘Je weet nooit wat je tegenkomt als arts op het moment dat je gaat opereren. Op deze  manier kunnen de studenten zien hoe het is.’

Enthousiast verlaten ze de zaal. Nog even horen ze het geluid van rammelend gereedschap en de stem van de arts in Utrecht, die afsluit met: ‘Er moet hier schoongemaakt worden, komt er even een dame naar beneden?’

 

12-12-2013