Borstsparende operatie is veilig

Jonge vrouwen met borstkanker hoeven niet bang te zijn voor een borstsparende operatie. Die is namelijk net zo veilig als een volledige borstamputatie.

Borstkanker is bij jonge vrouwen – onder de vijftig – gevaarlijker dan bij oudere. De kans op terugkeer van de tumor in de borst is iets groter, wat risico op uitzaaiingen in de rest van het lichaam met zich meebrengt. ‘De vraag was: moet je ze dan wel borstsparend behandelen?’ zegt radiotherapeute-in-opleiding Enja Bantema-Joppe, die volgende week op het onderwerp promoveert.

Bijzonder effectief

Het antwoord is ronduit ‘ja’, blijkt uit haar onderzoek. Ze vergeleek de overlevingskans van jonge patiëntes in een vroeg stadium van kanker, die behandeld waren met een borstsparende operatie gevolgd door radiotherapie, met die van vrouwen die een volledige amputatie kregen.

De bestraling na de operatie bleek bijzonder effectief. ‘Na een besparende operatie wordt de hele borst bestraald, met een extra boost in het tumorgebied’, vertelt ze. ‘Daardoor is de kans op lokale terugkeer minimaal. Dat gebeurde maar bij 1,1 procent van de vrouwen.’ Er was bovendien geen verschil tussen de jonge en oudere vrouwen.

07-10-2015