Hoogleraren moeten nog even wachten

De meer dan veertig RUG-hoogleraren die een protestbrief naar het universiteitsbestuur stuurden, moeten nog even geduld hebben. Het college wil nog één keer vergaderen over het antwoord.

De hoogleraren zijn het niet eens met de bezuinigingen en reorganisatie bij de Faculteit Letteren. De faculteit zet flink het mes in de organisatie. De talen Noors, Deens, Fins en Hongaars worden geschrapt.

De studies moeten verdwijnen om de bezuiniging van jaarlijks 2,5 miljoen euro op te vangen. Maar ook andere specialismen, zoals Zweeds, oudere Romaanse letterkunde en Slavische taal- en letterkunde, krijgen het zwaar te verduren. Ze verliezen de helft van de formatie.

Het zijn ‘draconische bezuinigingen’, die het regelrechte gevolg zijn van ‘de ongelukkige vermarkting van het Nederlandse universitair bestel’, schreven de hoogleraren twee weken geleden.

Even leek er geen antwoord te komen van het universiteitsbestuur. ‘Ik kan er alleen maar verbaasd over zijn dat we nog niets hebben gehoord’, zegt hoogleraar eigentijdse geschiedenis Doeko Bosscher.

Maar lang hoeven ze waarschijnlijk niet meer te wachten. ‘Vandaag vindt nog een laatste overleg plaats over het antwoord’, reageert RUG-woordvoerder Jos Speekman.

05-06-2013