RUG gaat door met automatisch aanmelden tentamens

De RUG gaat door met automatische tentameninschrijvingen, ondanks veel kritiek vanuit het personeel. ‘Het is niet de meest ideale oplossing, maar die is er ook niet’, zegt directeur onderwijs en studenten Luut Kroes.

Een jaar geleden werd de ‘tentamenboete’ voor studenten die zich te laat inschreven voor tentamens afgeschaft, en de automatische tentameninschrijving ingevoerd. Studenten zijn er blij mee, maar personeelsleden hebben er nog wel wat op aan te merken.

Vooral het aantal studenten dat niet op komt dagen bij een tentamen is problematisch. Er moet van alles geregeld worden voor een toets, zoals de ruimte, tafels en toezichthouders. De lege tafels zijn frustrerend, weet Kroes. Zeker omdat de RUG altijd een tekort aan tentamenplaatsen heeft. Daarnaast blijkt het systeem niet efficiënter voor de onderwijsbureaus. Die hebben een flinke kluif aan controles. En ook technisch gaat het niet feilloos als een vak meerdere deeltoetsen heeft.

Comfortabel

Maar ondanks de kritiek gaat de universiteit er toch mee door. ‘Elk systeem heeft nadelen. Iets beters hebben we niet en andere universiteiten ook niet. We willen het voor studenten zo comfortabel mogelijk inrichten’, zegt Kroes.

Studenten zijn wel blij met het systeem, bleek uit een rondgang van studentenpartij Lijst Calimero. Het werkt goed, vinden ze, en dankzij de herinneringsmails die ze krijgen is het ook duidelijk.

Toch heeft de partij nog wel een suggestie om ervoor te zorgen dat studenten zich netjes afmelden als ze het tentamen niet gaan maken. ‘Een goede manier om studenten hiervan bewust te maken is om een week van tevoren nog een mail te sturen met het verzoek zich af te melden als ze niet van plan zijn te komen.’

Rector magnificus Elmer Sterken gaat kijken of dat mogelijk is.

28-10-2015