RUG zet meer oude tentamens online

De RUG gaat voortaan meer oude tentamens online zetten, dat heeft het universiteitsbestuur besloten.

Het universiteitsbestuur heeft alle faculteiten een brief gestuurd, waarin staat dat voortaan van alle vakken online een actueel tentamen beschikbaar moet zijn als oefenmateriaal.

‘Dit was eigenlijk al in negentig procent van de gevallen het geval. Maar met het besluit is een bestaande praktijk geformaliseerd’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema.

Door oude tentamens online te delen kunnen studenten zich beter voorbereiden en worden ze meer gestimuleerd om met de stof aan de slag te gaan, meent het universiteitsbestuur.

Studeersnel.nl

Het besluit volgt na een incident begin dit jaar toen eerstejaars communicatie en informatiewetenschappen en informatiekunde een tentamen voorgeschoteld kregen dat ze eerder op studeersnel.nl hadden gevonden. Het regende tienen, maar de cijfers telden uiteindelijk toch mee.

Het universiteitsbestuur overwoog daarna nog even of het actie zou ondernemen tegen de website, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. ‘Oude tentamens zijn uitstekend om mee te oefenen. We hebben daarom liever dat we zelf de tentamens actief openbaar maken’, zei collegevoorzitter Sibrand Poppema destijds.

Hoe de tentamens online worden gedeeld, mogen de faculteiten zelf bepalen. In de meeste gevallen komen ze op Nestor te staan.

17-10-2014