Taakstraf voor dreigen met schietpartij

De 21-jarige student die in oktober dreigde met een schietpartij aan de Universiteit Leiden is veroordeeld tot een taakstraf.

Filosofiestudent Robbert van D. kreeg 180 uur taakstraf opgelegd, waarvan 60 uur voorwaardelijk, meldt universiteitsblad Mare.

De jongen dreigde via het forum 4Chan mensen op de universiteit neer te zullen schieten. ‘Ik zeg niet aan welke faculteit, dat is aan jullie om te raden. Het gaat gebeuren en daarna maak ik mezelf van kant.’

De student kon via het ip-adres van zijn computer worden getraceerd. Hij werd vervolgens op de sociëteit van zijn studentenvereniging aangehouden. Van D. bekende meteen.

Harde grappen

Volgens de student had hij nooit werkelijk het plan gehad om studenten en medewerkers neer te schieten, maar wilde hij meedoen met de ‘cultuur van harde grappen’ op het forum. De rechter gelooft daar niets van. ‘De verdachte noemde zelfs een specifieke tijd en plaats. Daar komt nog bij dat er een aantal dagen eerder een shooting was in Oregon in de VS met veel slachtoffers.’

Het Openbaar Ministerie eiste eerder een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uur werkstraf. Daarbij werd rekening gehouden met dat hij door een psychische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank neemt de eis van de werkstraf over en doet er 60 uur voorwaardelijk bovenop. Verder moet Van D. zich bij de reclassering melden, zijn behandeling blijven volgen en zijn medicatie slikken.

28-01-2016