Universiteiten laten meer vluchtelingen toe als student

Hogescholen en universiteiten gaan meer vluchtelingen toelaten als student.

Dat hebben ze woensdagavond besloten na overleg met onderwijsminister Jet Bussemaker, meldt Nu.nl. De instellingen gaan zoveel mogelijk obstakels wegnemen voor de vluchteling-studenten.

Een probleem voor vluchteling-studenten is bijvoorbeeld dat ze geen DigiD hebben, een voorwaarde om onderwijs aan een hogeschool of universiteit te volgen. Daar wordt nu een oplossing voor gezocht.

Ook worden er meer taallessen gegeven en worden de vluchtelingen voorgelicht over waar ze hun diploma uit eigen land kunnen laten beoordelen.

Naast Bussemaker zaten ook universiteitenvereniging VSNU, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en stichting vluchtelingstudenten UAF aan tafel.

De bijeenkomst was, zo laat persbureau HOP weten, een initiatief van Susana Menéndez, bestuurslid van de Haagse Hogeschool, die ooit zelf vanuit Argentinië naar Nederland vluchtte en hier studeerde.

De RUG is ook actief lid van Scholars at Risk (SAR), een wereldwijde organisatie die onderzoekers, die bedreigd worden vanwege hun ideeën, onderzoek of maatschappelijke positie, helpt bij het vinden van een tijdelijke, veilige werkplek.

10-09-2015