RUG tegen proef betalen per vak

De RUG is faliekant tegen de plannen van VVD en PvdA om studenten per vak collegegeld te laten betalen.

De partijen vinden het niet meer van deze tijd dat studenten altijd de volle mep moeten betalen. Dat terwijl studenten hun studie steeds meer op hun eigen manier willen inrichten, en er bijvoorbeeld een bestuursjaar bij willen doen of een eigen onderneming starten.

Onderwijsminister Bussemaker ziet er wel wat in, en heeft haar zegen gegeven voor een proef met het systeem aan de Universiteit van Amsterdam. De RUG is echter faliekant tegen. ‘Het gaat volstrekt de verkeerde kant op volgens ons’, zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. ‘We zijn er niet enthousiast over.’

Gemeenschap

De RUG wil juist dat alle faculteiten overstappen op learning-community’s, waarbij studenten een gemeenschap vormen. ‘Dat je als groep onderwijs volgt, en dat je daarover kunt discussiëren. Dit plan gaat volstrekt tegen de community’s in. Dat kun je doen bij de Open Universiteit, maar het past niet bij onze visie’, zegt Poppema.

De RUG-bestuurder zet veel vraagtekens bij het plan. ‘Een vak doen en vervolgens een hele tijd niets. Hoe lang kun je dat doen? En hoe zit dat met studenten die twee studies doen? Moeten ze dan dubbel betalen? En dan hebben we het nog niet over de bureaucratie die het oplevert, of de perverse effecten die ontstaan als universiteiten alleen betaald worden als er punten worden gehaald.’

Alternatieven

Daarnaast zijn er volgens Poppema voldoende oplossingen beschikbaar voor studenten die profijt zouden hebben van het plan van VVD en PvdA. Zo kunnen studenten collegegeldvrij besturen en kent de universiteit regelingen voor topsporters en studentondernemers.

15-12-2015